Güncelleme Tarihi:
EDİRNE,(DHA)- EDİRNE'nin simgelerinden olan eski Edirne Belediye başkanlarından emekli Yrd.Doç.Dr. Ratip Kazangil, geçirdiği rahatsızlık sonucu 97 yaşında vefat etti.
Edirne'de 1955 yılında Belediye Başkanlığı yapan ve Trakya Üniversitesi'nden emekli olan Yrd.Doç.Dr. Ratip Kazancıgil, geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'de çok önemli görevlerde bulunan; sağlık alanında olduğunu gibi kültürel ve sosyal hayata da büyük katkılar sağlayan Kazancıgil'i kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.
Gürkan, "Değerli büyüğüm, sevgili hocam Yrd. Doç. Dr. Ratip Kazancıgil, geçirdiği rahatsızlık sonucunda aramızdan ayrıldı. Edirne'ye büyük hizmetlerde bulunan Kazancıgil'in kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. 1955 yılında Edirne Belediye Başkanlığı görevinde de bulunan Kazancıgil, kaleme aldığı eserlerle kentin geleceğine ışık tutmuş, sağlıktan kültürel yaşama kadar Edirne'ye önemli katkılarda bulunmuştur" dedi.
Kazancıgil ile sık sık bir araya geldiğini ifade eden Gürkan, "Ratip Kazancıgil'in fikirleri her zaman ışık oldu. Onun tecrübelerinden faydalandım, eleştirilerini dikkate aldım. Edirne, çok önemli bir isme veda ediyor. Biliyorum ki; Edirne ve Edirneliler Kazancıgil'in eserlerini, fikirlerini yaşatmaya devam edecek; Kazancıgil'i asla unutmayacak" dedi.
KAZANCIGİL'İN ÖZGEÇMİŞİ
1920 Yılında Malatya’da doğan Dr.Ratip Kazancıgil,İlk, Orta ve Lise öğrenimini Malatya’da tamamlamış, 1937 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girerek 1943 yılında buradan mezun olmuştur. Askeri hizmetinden sonra, 1946 yılında Aydın İli Merkez Sıtma Savaş Tabipliğine,1948’de Aydın Sıtma Savaş Başkanlığı Laboratuvar Şefliğine,1950’de Merkezi Edirne’de olan Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanlığına atanmıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından ve Dünya Sağlık Teşkilatı’nın bursu ile yurt dışına gönderilmiş olan Kazancıgil, 1958 yılında Sıtma Eradikasyon Bölgeler Grubu Başkanlığı’na, 1963 yılında, Sıtma Savaş başkanlığı üzerinde kalmak koşulu ile Edirne Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü görevine getirilmiştir.
Edirne sağlık hizmetlerini geliştirerek, diğer şehirlere örnek olacak bir il haline getirmiş. Sağlık hizmetlerinde ki başarılarından dolayı, Türk Tabipler Birliği, Nusret Fişek Halk Sağlığı Ödülü, 1991 yılında ilk defa Dr.Ratip Kazancıgil’e verilmiştir. 1985 yılında bu görevinden yaş haddinden emekli olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı başkanlığına yardımcı doçent olarak atanmıştır. Bir süre sonra bu görevinden de emekli olan Kazancıgil, Edirne’ye sadece sağlık alanında değil sosyal ve kültür alanında da büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Yapmış olduğu çalışmalarla Edirne’nin dışarıda da tanınmasını sağlamış. Edirne sevdalısı hatta karasevdalısı olan Kazancıgil, kendisine, Edirne sevdasını aşılayan, hocalarım dediği, Ord.Prof.Dr. A.Süheyl Ünver, Dr. Rıfat Osman ve Hafız Rakım Ertür’den devraldığı bayrağı, daha ileriye taşımıştır.
Edirne’de pek çok ilklere imza atan Dr.Ratip Kazancıgil, başta,'“Sağlık Kuruluşlarına Yardım Derneği', “'Edirne Musiki Cemiyeti', 'Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği' olmak üzere pek çok derneğin kurucusu olmuş ya da yönetim kurullarında yer almıştır.
2004 yılında Avrupa Konseyi Avrupa Müze ödülünü alan Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi’nin de kurucusu olan Dr.Ratip Kazancıgil’in, Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi, Edirne İmaretleri, Edirne Mahalleleri Tarihçesi, Edirne Şehir Tarihi Kronolojisi, Edirne’nin Sağlık ve Sosyal Yardım Tarihi, Trakya’da Tıp Eğitimi, Dr. Rıfat Osman Bey ve Edirne Rehnüması, Tosyavizâde Dr.Rıfat Osman Bey ve Ord.Pof.Dr.Süheyl Ünver’in 1923-1933 yılları arasında karşılıklı yazışmalarından oluşan iki cilt halinde yayınlanmış olan otuz üç kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.