Edirne'de hayvanlardaki çiçek hastalığı

Güncelleme Tarihi:

Edirnede hayvanlardaki çiçek hastalığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2014 12:44

-Edirne Valisi Şahin: -"Bu durum mavi dil hastalığı gibi değil. Biz bu mavi dil hastalığını başarılı şekilde 289 bin hayvanı aşılayarak atlattık"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan ilçesinde küçükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığıyla ilgili, şu anki durumun mavi dil hastalığı gibi olmadığını, mavi dil hastalığını başarılı şekilde 289 bin hayvanı aşılayarak atlattıklarını bildirdi.

Şahin, Keşan ilçesinde küçükbaş hayvanlarda hastalık görüldüğü ve bu nedenle bazı hayvan pazarlarının kapatıldığı yönündeki konuya ilişkin yaptığı açıklamada, çiçek hastalığının rutin ve etkili bir hastalık olduğunu belirtti.

Her yıl çiçek hastalığının yaşandığını aktaran Şahin, şunları kaydetti:

"İpsala, Keşan, Uzunköprü'de sadece kuzuların yavruları ve kuzularda görülüyor. Çünkü o antikorları koyundan kuzulara geçmediği için onlarda görülüyor ki bugüne kadar ölen kuzu sayısı düşük rakamlarda. Bu durum mavi dil hastalığı gibi değil. Biz bu mavi dil hastalığını başarılı şekilde 289 bin hayvan aşılayarak atlattık. Tabi ki o hayvanların da dezenfekte edilip gömülmesi sağlanıyor. Şu anda çiçekle ilgili aşılarımız da hızla devam ediyor. 2011-2012 ve 2013 yıllarında da bu hastalık görülmüş. Var olan bir şey, korkulacak hiç bir durum yok."

Haberin Devamı

-Hayvan borsası ve pazarı kısa süreli kapanacak

Vali Şahin, hayvan borsası ve hayvan pazarının kısa süreyle kapalı kalacağını dile getirdi.

Aşılama ekiplerinin çalışma yaptığını söyleyen Şahin, "Ama söylendiği gibi Kurban Bayramı'ndan itibaren kapalı değil. Borsa kapalı olabilir. Benim için hayvan pazarı önemli. Hayvan pazarı da belki bulaşmasın diye belki bir kaç günlüğüne kapatmışlardır' diye konuştu.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise İpsala, Keşan, Uzunköprü ve Enez ilçelerindeki bazı köylerde koyun ve keçilerde çiçek hastalığı görüldüğü belirtildi.

Yönetmelik gereği hastalık çıkan köylerin 10 kilometre çevresinde bulunan diğer köylerin de karantinaya alındığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Karantina altına alınan bölgelere küçükbaş hayvan giriş ve çıkışları yasaklanmıştır. İpsala'da 35 bin 010, Keşan'da 66 bin 006, Enez'de 46 bin 303, Uzunköprü'de 73 bin 664, Lalapaşa'da 28 bin 092, Meriç'te 26 bin 934, Havsa'da 41 bin 489, Süloğlu'nda bin 234, merkez ilçede 24 bin 452 küçükbaş hayvan çiçek hastalığına karşı aşılanmıştır. Aşılama çalışmaları yeni doğan küçükbaş hayvanlarda devam etmektedir. Hastalıkla ilgili olarak çevre il ve ilçelere yazılı olarak bilgi verilmiştir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!