Edirne'de 'çeltik tavası' tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Edirnede çeltik tavası tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 14:38

Edirne'de 'çeltik tavası' tamamlandı

Haberin Devamı

 

Jale AVYUZEN/EDİRNE, (DHA) - TÜRKİYE'nin en yoğun çeltik üretiminin yapıldığı Trakya'da, çiftçiler çeltik ekimini tamamladı. Yoğun emeklerle hazırlanan ve çeltik tavası adı verilen tarlaları çeltik tohumlarıyla buluşturan üreticiler, Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayacak.
    
Trakya'daki çeltiğin yüzde 90'ınını yetiştiren Edirneli üreticiler bu yıl 450 bin dönüm alana çeltik ekimi gerçekleştirdi. Yetiştirdikleri ürünlerle Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayacak olan üreticiler, ekim öncesi, 'çeltik tavası' adı verilen tarlalarına çeltik tohumlarını ekerek, ekimi tamamladı.
    
Meriç İlçesi Ziraat Odası Başkanı Ömer Ergin, toprağın tavı ve sıcaklıklarına göre yaklaşık bir ay süren çeltik ekimine mayıs ayının ilk haftasında başladıklarını belirtti. Üreticiler açısından çeltik tarımı için en uygun koşulların Edirne'deki topraklar olduğunu dile getiren Ergin, "Ergene ovası bizim için kapanışı yaptığımız bir yer. Çünkü toprak burada geç tav oluyor. Meriç ve İpsala ovalarında ekim geçtiğimiz günlerde yapıldı. İlk ekim yapılan bölgelerde yabancı ot mücadelesi başladı. Bu bölgede de 20 gün sonra mücadeleye başlayacağız. Çeltik üretimi ekimden hasada kadar çok zahmetli bir iş. Ekilen çeltiğin çeşidine gören 120-150 gün arasında hasat süresi var. Ekiminden hasadına kadar çeltikleri bebek gibi büyüteceğiz. Çok zor ve zahmetli bir iş. Sonucunda hakkımızı alabiliyorsak bizi dinlendirecek. En önemlisi alın terimizin karşılığını almak. Edirne çiftçisi çeltik yetiştirmede çok başarılı. Üretimi çok iyi biliyor, son teknolojik aletler kullanıyor. Çok büyük doğal afetler olmadıkça bizim rekolte konusunda sıkıntımız olmuyor. Bizim verimlerimiz Türkiye ve dünya standartlarının üzerinde seyrediyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!