Güncelleme Tarihi:
Jale AVYÜZEN/EDİRNE, (DHA)- TÜRKİYE'nin çeltik (pirinç) ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Edirne'de çeltik hasadına başlandı.
Edirne'de tava hazırlanması, su verilmesi, çeltik tohumu ve gübre ekimiyle uzun bir yetiştirme sürecinin ardından başaklara dolan çeltiğin biçerdöverlerle hasadına başlandı. Üyüklütatar Köyü'nde hasat dönemine girdiklerini ve yüksek verim beklediklerini söyleyen üretici Özcan Çetin, dönüm başına ortalama 700 kilogram verim aldıklarını belirtti. Çetin, "Erkenci çeşitlerde hasat başladı. Mayıs ayıyla birlikte ekimini yaptığımız çeltiğin hasadına hayırlısıyla başladık. Güzel bir hasat geçirmeyi umuyoruz. Son haftalarda etkili olan aşırı sıcaklar rekolteyi biraz etkiledi. Ancak yine de bereket versin diyoruz. Fiyattaki beklentimizde 2 liranın altında da olmaması. Çünkü çeltik tarımı çok zahmetli ve yüksek maliyetli bir iş. Biz Edirneli üreticiler olarak Türkiye'nin en kaliteli pirincini yetiştiriyoruz. Türkiye'nin birçok yerinden tüccarlar gelip bizden çeltik alıyor" dedi.
Hava koşullarına göre yaklaşık 1 ay daha hasadın devam edeceği bölgede bir diğer üretici Hakan Bilge de pirincin kalitelisinin Edirne'de yetiştirildiğini belirterek, "Edirneli üreticiler son teknolojik ekipmanları kullanıyor. Türkiye'nin pirinç ihtiyacının yarısını karşılıyoruz. Dünya standartları üzerinde üretim yapıyoruz. Vatandaşlarımızdan isteğimizde yerli pirince destek çıkmaları. Bereketli bir hasada başladık. Hayırlısı olsun" dedi.