Güncelleme Tarihi:
Jale AVYÜZEN/ EDİRNE,(DHA)- EDİRNE Belediyesi, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile birlikte Selimiye Camii, Eski Camii ve Üç Şerefeli Camii arasında kalan ve altın üçgen olarak adlandırılan bölgede başlatılan "Engelsizlik" temalı atölye çalışmaları tamamlanarak, ortaya çıkan rapor ve görseller sergilendi. Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı M. Emin Parlakçı, altın üçgenin araç trafiğine kapatılması gerektiğini söyledi.
Edirne'de 14-22 Haziran arasında Belediye, TMMOB Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği ve Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ortaklığında Selimiye Camii, Eski Camii ve Üç Şerefeli Camii arasında kalan ve altın üçgen olarak adlandırılan bölgede başlatılan "Engelsizlik" temalı atölye çalışmaları tamamlandı. Projenin görsellerinin ve raporlarının sergilendiği toplantı Mimarlar Odası Edirne Temsilcilik Binası'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı M. Emin Parlakçı ile T.Ü. Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü ve Peyzaj Bölümü Öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
'Engelsiz Kent Edirne' hedefi doğrultusunda mücadele ettiklerini belirten Gürkan, “Altın üçgenle ilgili şunu söylemek isterim. 5 aydır kentin gündeminde şimdilerde tartışmaları ve fikirleri izliyoruz. Altın üçgen kentin kuruluşundan beri kentin merkezi. Biz de tekrar kentin merkezi olmasını çok istiyoruz. Cumhuriyet Meydanı diye bir fikir ortaya attık. İlk etapta Selimiye'nin Rekreasyon Projesiyle, Orduevi kavşağından başlayarak Maarif Caddesi girişine kadar olan bölgede yayalaştırma değil ama bir sadeleştirme ve orijinalliğe dönüşü hedefliyoruz. Bunlar düşünce aşamasında henüz" dedi.
Mimarlar Odası Edirne Temsilciliği Başkanı M. Emin Parlakçı da altın üçgen olarak adlandırılan bölgenin yaya trafiğe açık olacak şekilde düzenlenmesi talebinde bulunduklarını söyledi. Parlakçı, "Çalışma süresince 11 öğrencimiz ve Trakya Üniversitesi'ndeki hocalarımızla çalışmalarımızı sonlandırdık. Bu çalışmalarımızın mekansal noktası Edirne'mizin altın üçgeniydi. Kentimizin en önemli noktalarından birisi. Arzumuz bu bölgenin de Saraçlar Caddesi gibi trafiğe kapatılarak, yaya trafiğine açılmasını istiyoruz. Bu çok kolay bir iş değil. Ama böyle bir hedef edinilmesi mümkün. Bu kadar tarihi binaların olduğu bir alanda ağır yük kamyonları ve egzoz gazları binalara zarar vermektedir. Zor olduğunu biliyorum. Zamanında Saraçlar Caddesi de kapatılınca herkes nasıl olacak diyordu. Esnaf da karşı çıkıyordu ancak şu an herkes memnun. Bu bölgenin de aynı şekilde kapatılmasını istiyoruz" dedi.