Güncelleme Tarihi:
Engin ÖZMEN/EDİRNE,(DHA)- EDİRNE Valisi Günay Özdemir, 'kültür buluşmaları' adı altındaki öğrencilerle sohbet programında gelen soru üzerine İslam ülkelerinin birbirleriyle uğraşmaktan vakit bulamadıkları için bilime kaktı sağlayamadığını ifade ederek, "İslam ülkeleri kendi içerisinde ortak bir yaşama kültürü bile geliştirememiş ve bu konuda da dışarıdan devletlerin belli düşüncelerinin etkisiyle maalesef birbiriyle uğraşmaktan, yeni bir şeyler üretmeye fırsat bulabilecek zamanları yok herhalde, bundan kaynaklanıyor" dedi.
Edirne Valisi Günay Özdemir, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğrencileri tarafından düzenlenen 'kültür buluşmaları' organizasyonunda öğrencilerle bir araya geldi. Üniversitenin Ayşekadın Yerleşkesi Ali Kuşçu konferans salonundaki programa Vali Özdemir'in yanı sıra Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Cumhuriyet Savcısı Fatih Aslan, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç Dr. Mustafa Hatipler, Edirne Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürü Serhat Ocak, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
ÖĞRENCİLERE ÖĞÜTLER VERDİ
İstanbul ve Edirne'deki tarihi dokusu konulu öğrenci buluşmasında konuşan Vali Günay Özdemir, iki kentteki tarihsel süreçleri anlattı. İstanbul'un fethinden ve Edirne'nin bu anlamdaki önemine değinen Vali Özdemir, öğrencilere yenilikçi olmalarını öğütleyerek, "Teknoloji çağında bilgi o kadar çok değişiyor ki, hızlı bir etkileşim var ki her saniye değişime hazır olmak ve her saniye kendimi yenilemek zorunda olduğumuz bir çağı yaşıyoruz. Günümüzde kendimizi eğer yenileyemezsek bisiklete binmek gibi pedal çevirmediğimiz zaman anında düşüyoruz. Her an kendimizi yenileyecek şekilde bilgi birikimimizi, donanımımızı ve geleceğe hazırlanmamızı ona göre yapmamız gerekiyor. Biliyorsunuz medeniyetlerde insanlar geçmişlerini bilecek, bunu iyi anlayacak, geleceğini ve iyi planlayacak. Bu sadece medeniyet anlayışıyla değil, ticarette, siyasette, bürokrasi de ve toplumsal hayatta da böyledir. Geçmişimizi bileceğiz, bugünümüzü iyi bileceğiz, geçmişteki değerlerimizi bileceğiz, biz hangi değerlere göre geleceği planlayacağız bunlar çok önemli" dedi.
"BİRBİRLERİYLE UĞRAŞMAKTAN BİLİME KATKILARI YOK"
Vali Özdemir, konuşmasının ardından salondaki öğrencilerin sorularını yanıtladı. Öğrencilerden birinin nobel ödüllü Aziz Sancar'ı örnek göstererek, 'Sancar bizim ülkemizden çıkmış biri, yaptığı tüm araştırmalar Amerika'da yapıldı. Ve onun bir sözü var, 'İslam dünyasının 500 yıldır bilime katkısı yok' diye. Sizce bu neden?' diye sordu. Vali Özdemir de İslam ülkelerinin birbirleriyle uğraştığını söyleyerek şöyle cevap verdi:
"Tabi şimdi, Aziz Sancar Türkiye'de yaşasaydı bu buluşları yapma şansı pek yoktu. Konuşmamda Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmek için Edirne'de döktürdüğü topları anlattım. Eğer Fatih Sultan Mehmet topları döktürürken, Macar ustayı buraya getirmesiydi surları yıkması mümkün değildi. Yani günümüzde de şu anda İslam ülkelerinin durumunu görüyoruz. İslam ülkeleri kendi içerisinde ortak bir yaşama kültürü bile geliştirememiş ve bu konuda da dışarıdan devletlerin belli düşüncelerinin etkisiyle maalesef birbiriyle uğraşmaktan yeni bir şeyler üretmeye fırsat bulabilecek zamanları yok herhalde, bundan kaynaklanıyor"
Program öğrencilerle yapılan soru-cevap bölümünden sonra sona erdi. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Vali Özdemir'e günün anısına plaket verdi.
FOTOĞRAFLI