Güncelleme Tarihi:
EDİRNE,(DHA)- EDİRNE'de eski çöplükte ihtiyaçları belediye tarafından karşılanan yaklaşık 500 köpeğin ortadan kaybolduğu iddiaları üzerine sosyal medya ve bazı basın organlarındaki haberlere Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu tepki gösterdi.
Tanrıkulu, "Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da dediği gibi, bırakın işimizi yapalım. Konuyla ilgili hukuksal mücadelemiz devam ediyor. Savcılığın ve bağımsız veterinerlerden oluşturulan kurulun çalışmaları devam ediyor. Sonuçları hep birlikte göreceğiz. Bizi haksız yere suçlayanlar da adalet önünde hesap verecek" dedi.
Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, sosyal medyada ve bazı yayın organlarında yayınlanan haberlere tepki göstererek, söz konusu süreç hakkında ayrıntılı açıklamalarda bulundu. Tanrıkulu, sosyal medya üzerinden havanlara yardım parası adı altında Iban numaralarının paylaşıldığını belirterek, vatandaşları bu konuda uyardı. Trakya'nın en iyi hayvan barınağına sahip olduklarını; belediye personeliyle birlikte sokak hayvanlarının mutluluğu için çalışmalarını yürüttüklerini ifade eden Tanrıkulu, sosyal medyadaki asılsız iddialar yüzünden belediye personelinin işini yapamadığı, morallerinin bozulduğunu söyledi. Tanrıkulu, hayvan sayısında azalmanın nedenin ise, hayvanların yaşam alanlarının değiştiği için çevre mahallelere ve civar köylere gitmesi olduğunu, bu konuyla ilgili de gereken araştırmaların yapıldığını, sonuçların en kısa zamanda kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.
Edirne Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin hizmete başlamasının ardından vahşi depolama alanı olan eski çöplükte yaşayan sokak hayvanları ile ilgili rehabilitasyona gidilmesi gerektiğini anlatan Tanrıkulu, "Burada yıllardır yaşamış, kendileri için yaşam alan oluşturmuş sokak hayvanlarımız için çeşitli projelerimiz oldu. Burada yaşayan ve çöp gelmediği için beslenme sıkıntısı yaşayan hayvanlarımıza günlük, düzenli olarak gıda desteğinde bulunduk. Daha sonra hayvanseverler ve sivil toplum örgütleriyle sokak hayvanlarımız için kulübeler yaptık" ifadelerine yer verdi.
'NEDENİNİ BİLİMSEL OLARAK ARAŞTIRIYORUZ'
Söz konusu alanda yaşayan sokak hayvanlarının gelen çöplerle beslendiğini, yaşamlarını bu şekilde sürdürdüğünü ifade eden Tanrıkulu, "Burada yaşayan sokak hayvanları burada birkaç nesildir yaşıyorlar. Bu alan oldukça geniş ve büyük bir alan; köylerden de sokak hayvanları bu noktaya atılıyordu. Söz konusu alanda gerçekten de çok fazla miktarda sokak hayvanı yaşıyordu. Düzenli katı atık sistemine geçildiğinde ne bizim tarafımızdan ne de Valilik tarafından herhangi bir sayım yapılmadı. Ortalama rakamlar ortaya atıldı. Kimine göre 500 köpek, kimine göre 700 köpek vardı. Köpek sayısında azalmayı biz de fark ettik. Ve nedenini de bilimsel olarak araştırmaya başladık. Veteriner arkadaşlarla birlikte paylaştık. MOBESE'miz var. MOBESE'mizi alıp, bir tutanakla Milli Parklar'dan sorumlu yetkiliye görüntüleri teslim ettim. Tarım İl Müdürlüğü ile Orman Su Müdürlüğü'ne başvurup bir araştırma yapılmasını istedik. İlgili Vali Yardımcımıza gidip, bir kurul oluşturulmasını istedim. 6 tane bağımsız veterinerden (Veteriner Odası'ndan, Tarım İl Müdürlüğü'nden, Ticaret Borsası'ndan ve diğer kurumlardan) bağımsız kurul oluşturduk. Bu kurulun raporu da kısa bir süre sonra çıkacak. Buradan tekrar ediyorum. Artık gerçekten çalışanların da, bizlerin de çok ciddi motivasyonu bozuluyor. Hepimiz çok üzülüyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın morali çok bozuldu. Edirne Belediyesi olarak asla; buradaki hayvanları başka yere götürmek, toplamak veya bunu söylemekten bile utanıyorum itlaf etmek, gömmek gibi şeyler asla yaşanmamıştır" şeklinde konuştu.
'BURADA YAŞAYAN HAYVANLARIN YAŞAM ALANI DEĞİŞTİ'
Tanrıkulu, çeşitli kurumlara da burada yaşayan sokak hayvanlarının sayısının neden azalabileceğini sorduğunu belirterek,
"Burada hayvanların bir yaşam alışkanlığı vardı; çöplerden besleniyorlardı. O çöpler buraya dökülmediği için bu yaşam alışkanlıkları da değişmeye başladı. Sonradan buraya çok fazla insan gelince de hayvanların toplanarak, başka alanlara gitmiş olabileceğini söyledim. Yakın mahallelerde de çok fazla köpek sayısının arttığının farkındayız. Her gün 4-5 defa köpek saldırdı bana, evden çıkamıyorum gibi şikayetler alıyoruz. O bölgelerde çok fazla köpek sayısının arttığının farkındayız. Burası 64 yıllık vahşi depolama alanı ve çok fazla metan gazı çıkışı var. Özellikle durgun havalarda, geceleri çok fazla metan gazı çıkıyor. Bu metan gazından rahatsız olmuş olabilirler. Daha önce sürekli yeni çöp geldiği için bu kadar fazla metan gazına maruz kalmıyorlardı" dedi.
SAVCILIKTAN SONUÇLARINI BEKLİYORUZ
Savcılıktan ve oluşturulan bağımsız kuruldan gelecek sonuçlar doğrultusunda tüm bu bilgileri kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade eden Tanrıkulu, "Ve bunun bedelini herkes ödeyecek. Çünkü benim arkadaşlarım, Belediye Başkanı, Edirne Belediyesi bu söylenenlerin hiç birini hakketmiyor. Sanal alemde saklanarak, sahte resimler ve sahte hesaplar açarak durmadan saldırılar yapmanın hiçbir anlamı yok. Bu saldırıların bu hayvanlara bir faydası yok. Önce dilimizi düzelteceğiz. Önce sosyal medyada ağızımıza geleni yazmaktan vazgeçeceğiz. Ortaya çıkacağız ve sakin bir şekilde sonucu bekleyeceğiz. Bu sahte hesapların arkasına sığınarak bizlere saldıranlar gerçekten de neyi amaçlıyor, gerçekten çok merak ediyorum. Trakya'nın en iyi barınağını yaptık, orada çalışan emekçi arkadaşlarımla birlikte. Yaptığımız işten çok eminim. Bizim arkadaşlarımız büyük bir özveri içinde hayvanlar için 'ne yapabiliriz'in peşinde. Barınağımızı gelip gördüklerinde gerçekten insanlar şaşırıyor. Bu kadar sert, bu kadar bilgi sahibi olmadan fikir edinerek, nasıl bu kadar acımasız olunabilir. Bunu çok merak ediyorum" dedi.
'ARKADAŞLARIM İŞLERİNİ YAPAMAZ HALE GELDİ'
Hayvan barınağında eceliyle ölen köpeklerin gömme işlemini yapmak istediklerini aktaran Tanrıkulu, "O günkü olan olayda; bizim barınaklarımızda hastalıktan, eceliyle ölen hayvanlarımızın gömme işlemiydi. Onları bile gömdürmeyerek; bizi zor duruma soktular. Hakaret ettiler, video çekmeye çalıştılar, arkadaşlarımız işlerini yapamaz hale geldi. Hep birlikte bekleyelim sonucu. Sonuç ortaya çıksın bunun bedelini ödeyelim. Suçlu kimse bedelini ödesin. Adalet sisteminin en iyi şekilde işleyeceğini düşünüyoruz. Edirne Belediye Başkanı, Edirne Belediyesi, belediye çalışanlarının hiçbiri, o arkadaşların hayal dünyasında olan şeyleri yapmadı. Biz, bize verilen 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde işimizi yaptık. Hatta daha fazlasını yaptık. 1. Sultan Murat Devlet Hastanesi ile 3 tane büyük fabrika ile protokoller yaptık yemek artıklarını toplamak için. Geçen yıl toplamda 18 ton kuru mama almışız, bu yıl eski çöplükte yaşayan canlarımız için 40 tona çıkarttık. 2 katı kadar kuru mama alıp, buradaki hayvanları besledik. Günlük olarak burada yaşayan hayvanlarımızı alıp, tedavi edip bırakıyoruz. Ama öyle bir hale geldi ki; arkadaşlarımız işini yapamaz hale geldiler, çalışanlarımızın morali bozuldu. Bu rakam nereden çıktı. Böyle bir sayım yok. Hayvansever dostlarımızın vicdanına sesleniyorum. İçlerinde gerçekten hayvansever dostlarımız var, hayvanları seven, medyatik olmayan, hayatı onlarla birlikte paylaşan birçok insan olduğunu biliyorum ve onlara sesleniyorum; ne olur gelin hep birlikte bir karar verelim. Devletten, kanundan daha üstün bir yapı mı var? 'Ben böyle düşünmüştüm', 'Ben böyle duymuştum' daha mı yetkili kanundan, devletten. Ben sonucu bekliyorum, kimse hakkında da bu kadar kötü niyetli olmadım. Her zaman en iyisini yapmaya çalıştık. Trakya'nın en iyi sokak hayvanları barınağını Edirneliler ile birlikte çalıştırıyoruz. Sonuç ortaya çıkacak. Artık bu son bulmalı" dedi.
'HUKUKSAL MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK'
Soruşturmanın devam ettiğini belirten Tanrıkulu, "Hayvan sayısının azıldığının farkındayız. Sosyal yaşam alanında değişiklik olan hayvanların yer değişikliği yaptığını düşünüyoruz. 64 yıldır çöp biriktirilen yer, çok da tehlike arz eden bir yer. Yaşam hakkına saygılı bir belediye olarak, bu kenti sokak hayvanlarıyla birlikte paylaşıyoruz. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın da dediği gibi 'Bıraksınlar işimizi yapalım'. Çünkü biz işimizi yapmaktan çok mutlu oluyoruz. Hayvan dostlarımıza faydalı olmaktan çok mutlu oluyoruz. Tutanaklarımız var; gömülmeye çalışılan ama engellendiği için poşetlerde kalan hayvanlarımız hakkında. Nereden geldiği hakkında tutanaklar var. Sokak Hayvanları Barınağı'mızda vefat eden hayvanlarımıza ait tutanaklarımız var. Sosyal Medyada Iban numaraları yayınladılar. 'Edirne'den kurtardığımız köpeklere bakamıyoruz' diyerek para istediler. Veterinere para topladığı için vergi dairesinden ceza kestirdik. Şuan İstanbul Kadıköy Anadolu Adliyesi'nde suç duyurum devam ediyor. Bunları daha önce de yaşadım. Hukuksal mücadelemizi devam ettireceğim" diye konuştu.
'SOSYAL MEDYADAN YARDIM ADI ALTINDA PARA TALEP EDENLERE İTİBAR ETMEYİN'
Hayvansevrelerin sadece internetten gördüğü fotoğraflarla ve görüntülerle bir karara varmamalarını isteyen Tanrıkulu, "Gelin misafirimiz olun. Sokak hayvanlarımıza nasıl bakıyoruz, yakından görün. Bu şehirde sokak hayvanlarına dikkat edin diye ilk biz tabelalar astık. İlk defa bir şehirde böyle tabelalar asıldı diye haberler oldu. Bütün sokak hayvanlarıyla birlikte mutlu bir şehir yarattık. Edirne mutlu insanların şehridir. Edirne'yi hiç görmemiş insanların, sosyal medyadan hakaret ederek, bir yere varacağı bir şehir değil. Çok istiyorlarsa Edirne'yi görmeye gelsinler, hep birlikte dolaşalım kenti. Sokak hayvanlarının nasıl mutlu bir şekilde yaşadıklarını görsünler. Fransa'daki, Almanya'daki fotoğraflara bakıp bize söylemediğini bırakmıyorlar. Bundan faydalanan insanlara da prim vermesinler. Sosyal medyada yardım toplamak isteyenlere de inanmasınlar. Bu paraların nereye gittiğini kimse bilmiyor. Gitsinler barınaklara yardım etsinler, mama alsınlar, sokak hayvanlarını kendilerini beslesinler. Özveriyle çalışıyoruz" dedi.