Edirne Belediye Başkanı 'Meriç nehri mi? Kanalı mı?' paneline katıldı

Güncelleme Tarihi:

Edirne Belediye Başkanı Meriç nehri mi Kanalı mı paneline katıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 17:36

Edirne Belediye Başkanı 'Meriç nehri mi? Kanalı mı?' paneline katıldı

Haberin Devamı

EDİRNE,(DHA)- EDİRNE Kent Konseyi’nin düzenlediği 'Meriç Nehri mi? Meriç Kanalı mı?' isimli panele katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, DSİ Bölge Müdürlüğü’nün Kanal Edirne Projesi’ni değerlendirdi. Projenin simülasyonunu istediğini ifade eden Gürkan, “Simülasyon üzerinden bu konuyu tartışmak daha gerçekçi olacak” dedi.
Edirne Kent Konseyi’nin düzenlediği “Meriç Nehri mi? Meriç Kanalı mı?” isimli panel Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu Başkanı Ziya Gökerküçük’ün başkanlığında Edirne Belediyesi Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi. Panele katılan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kanal Edirne Projesi hakkındaki tereddütlerini konsey ile paylaştı.
Edirne’nin ve Edirnelilerin uzun yıllardır ‘Edirne taşkınlardan korunsun’ diye büyük bir çabası olduğunu aktaran Gürkan, “Ama öyle bir hale geldik ki, taşkına razı mı olsak acaba? Ben bunu DSİ Bölge Müdürü’ne de söyledim; ‘365 gün böyle bir seddenin altında kalmaktansa, yılda 7 gün taşkına razı mı olsak’ dedim. Edirne Kent Konseyi’nin görüşmelerinden sonra DSİ Bölge Müdürlüğü benden acilen bir randevu istedi. Düne kadar proje ile ilgili detaylı bir bilgim yoktu. Ben şunu talep ettim; ‘Biz size karşı kasıtlı ve art niyetli değiliz. Mümkün olduğu kadar da pozitif olmaya çalışıyoruz. Ama sizlerin bizi değil, bu kentte yaşayan herkesi ikna etmeniz gerekiyor; açık, şeffaf ve net olmanız gerekiyor’ dedim ve bana anlattıklarının bir simülasyonunu istedim. Bunu halka açık bir şekilde anlatın, herkes görsün. Sonuç itibariyle bizde bu proje çok güzel olacak sonucuna varacaksak, zaten bir sorun yok. O zaman karşı çıkmak yerine sizi destekleriz” diye konuştu.
Söz konusu projede Söğütlükte özellikle kotun 1.20’yi geçmediğini aktaran Gürkan, “Bu kot en yüksek söğütlükte olacak ve Meriç Köprüsü’ne gittikçe her iki tarafta da azalan bir sedde olacağını söylediler. ‘Ben sandalyeye oturduğumda nehri görecek miyim’ dediğimde ‘Evet göreceksiniz’ dediler. Söğütlükte 350 metrelik bir hat geçecek. Bu hattın en yüksek noktası ise 1.20 olacak. 10 metrelik yürüyüş yolları, balık tutma yerleri planlanmış. Bunun uygulaması nasıl olacak? Simülasyon üzerinden bu konuyu tartışmak daha gerçekçi olacak. Söğütlüğün içerisinde yapılacak olan dolgu, söğütlüğün ekolojik yapısını nasıl etkileyecek; bunu bilim adamlarının tartışması gerekiyor. Nehrin akışına göre sol yakasında Meriç ve Arda Nehri’nin birleştiği yerde epey büyük bir dolgu alan yaratılıyor. Orası da daha çok sosyal yaşam alanı gibi planlanmış. Kanal; 8 kilometreye yakın bir kanal. Saniyede 773 metreküp su geçirmeyi hedefliyorlar. 300 metreküp/saniyeye ulaştığında kanalın kapakları otomatik çalışmaya başlayacak. Suvari Köprüsü’nün ilerisine suyu iletmeyi planlıyorlar” dedi
Gürkan daha sonra panele katılanların sorularını yanıtladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!