Dünyada Romanlarla ilgili yayınlanmış belgeleri TÜ toplayacak

Güncelleme Tarihi:

Dünyada Romanlarla ilgili yayınlanmış belgeleri TÜ toplayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 11:14

- TÜ Rektörü Prof. Dr. Yörük: - "Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, yapacağı bilimsel araştırma ve çalışmalarla Türkiye ve dünya Romanlarının ekonomik, kültürel ve sosyal yapılarının daha iyi anlaşılmasını sağlayarak, Türkiye’nin bu konuda izleyeceği politikalara bilimsel açıdan destek olmayı amaçlamaktadır" - Enstitü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Akın: - "Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi ile işbirliği yaparak dünya Romanlarına özellikle de Balkanlar ve Türkiye'de yaşayan Romanlar'a dair yayımlanmış tüm bilgi ve belgeleri toplayacağız"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - CİHAN DEMİRCİ - Trakya Üniversitesi (TÜ) Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, dünyadaki akademik çevrelerde Romanlar üzerine yayınlanmış belgeleri toplamayı hedefliyor.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, misyonu evrensel nitelikte bilgi ve teknolojiyle donanmış, cumhuriyetin temel değerlerine bağlı, araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı milli, evrensel değerlere saygılı bireyler yetiştirerek dünya ve Türkiye Romanları'nın barış ve kardeşliğine katkıda bulunmak olan enstitünün, akademik alanda Türkiye'de tek olduğunu söyledi.

Bir yılını doldurmak üzere olan enstitünün akademik anlamdaki boşluğu doldurduğunu vurgulayan Yörük, şöyle konuştu:

"Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, yapacağı bilimsel araştırma ve çalışmalarla Türkiye ve dünya Romanlarının ekonomik, kültürel ve sosyal yapılarının daha iyi anlaşılmasını sağlayarak, Türkiye’nin bu konuda izleyeceği politikalara bilimsel açıdan destek olmayı amaçlamaktadır. 2011 yılında yine üniversitemizde Türkiye'de tek olan Balkan Araştırmaları Enstitüsü kurulmuştu. Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü'nün de bu bağlamda üniversitede bilim üretiyor olmasını önemsiyoruz."

Haberin Devamı

- "Güzel işlere imza atmaya başladık"

Enstitü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın da "çiçeği burnunda" bir enstitü olarak, yolun başında olmalarına rağmen güzel işlere imza atmaya başladıklarını ifade etti.

Enstitüde üretilen çalışmaların Romanlar üzerine politika üretmede ilmi kriter olacağını ifade eden Akın, şunları kaydetti:

"TÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İbrahim Sezgin'in hazırladığı 'Osmanlı belgelerinde Romanlar' baskıları tamamlandı. Yönetmeliğimiz yayınlanmak üzere. Yönetmelik çıktığı zaman Roman dili ve Roman kültürü olmak üzere iki ana bilim dalı kurarak, bu alanlara yüksek lisans ve doktora programları açacağız. Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi ile işbirliği yaparak dünya Romanlarına özellikle de Balkanlar ve Türkiye'de yaşayan Romanlar'a dair yayımlanmış tüm bilgi ve belgeleri toplayacağız."

Haberin Devamı

Akın, düzenledikleri Roman çalıştaylarında tartışılan sorunlara yönelik çözüm önerilerini sonuç bildirgesi olarak yayımlayacaklarını vurguladı.

Akın ayrıca enstitünün yapacağı çalışmalarla Türkiye'de Romanlarla ilgili üretilecek politikaları, ilmi kriterler doğrultusunda belirleme misyonunu da yerine getireceğini kaydetti.

Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü, geçen yıl Bakanlar Kurulu kararı ile Romanlar konusunda bilimsel araştırma, inceleme, yayın yapmak, çalışmaları koordine ve teşvik etmek, desteklemek, ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşları harekete geçirmek, toplumun Romanlar konusunda farkındalığının artırılmasını sağlamak ve bu konuda etkinlikler düzenlemek amacıyla kurulmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!