Çidem: Ergene'den su değil sıvı akıyor

Güncelleme Tarihi:

Çidem: Ergeneden su değil sıvı akıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2017 13:30

Çidem: Ergene'den su değil sıvı akıyor

Haberin Devamı


Jale AVYÜZEN/ EDİRNE, (DHA)- TRAKYA Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem, sanayileşme nedeniyle Ergene Nehri'nin  yok edildiğini, korumak için geliştirilen Ergene Havzası Koruma Eylem Planı'nın işe yaramadığını ileri sürdü. Çiğdem, "Trakya toprakları kazan dairesi, Marmara Denizi sanayi fosseptiği" dedi.

Trakya Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Göksal Çidem, İkitelli Organize Sanayi Bölgesi bünyesindeki firmaların artan talepleri nedeniyle İkitelli-2 OSB'nin Tekirdağ'ın Kapaklı İlçesi'ne kurulması kararına tepki gösterdi. Çidem, "Yarım asır önce sanayi gelirken aş, iş demişlerdi. Önce Ergene Nehri'nin  dereleri ve kolları gitti. Sonra Ergene ve çevresindeki canlı yaşam yok oldu" dedi.

Çidem, sanayileşme nedeniyle Ergene'nin adeta can çekiştiğini ve açık kanalizasyon haline geldiğini belirterek, nehrin yalnızca kaynağının bulunduğu bölgelerin temiz olduğunu ve aşağı doğru aktıkça sanayi atıkları nedeniyle nehrin ölüm saçtığını söyledi. Çiğdem, "Yaklaşık yarım asır önce Trakya'nın su kaynakları üzerinde yapılaşmaya başlayan kirli sanayi ile Ergene'yi yok ettik. Ergene'nin Istrancalar'dan doğduğu gibi nehirler dağlardan doğar, ovalardan geçer, bereket saçar denizlere dökülür. Geçtiği yerlere taşıdığı su ile hayat verir. Ancak Trakya'nın tek akarsuyu Ergene'den doğduğu dağlarda şimdilik suyu içilirken, sanayi ile buluştuktan sonra su değil, sıvı akıyor. Geçtiği ovalara bereket değil ölüm saçıyor.  Ergene ölünce, bir şafak vakti Ergene Havzası koruma kurtarma eylem planı yapıldı. Yapılan plan Ergeneyi Marmara Denizi'ne deşarj etmek. Kirletildikten sonra temizlemeye uğraşacağımıza, keşke baştan kirletmeseydik. Ergene temiz aksaydı, nehirde canlı hayat ve balıkçılık devam ederdi. İthal dondurulmuş balık yerine Ergene'den balık yer, ürettiğimiz, pirinç, ayçiçeği, vb. ürünleri ithal etmez, ne yediğimizi bilirdik. Şimdi Ergene için kurtarma ve koruma eylem planları yapılıyor. Ergene'den sonra can çekişen Marmara'da ölecek. Bu kadar sanayiyi dar bir alana, ülke topraklarının sadece 1/33 yani yüzde 3'lük bir bölgesine toplamak kalan doğal varlıkları da kaybetmek demek olacaktır. Sonuç, Trakya toprakları kazan dairesi, Marmara Denizi sanayi fosseptiği" dedi.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!