Güncelleme Tarihi:
Ali Can ZERAY- Mehmet YİRUN/EDİRNE, TEKİRDAĞ, (DHA) - BULGARİSTAN’daki erken genel seçim için oy kullanacak çifte vatandaşlar, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de kurulan toplam 9 sandıkta sabah erken saatlerden itibaren oylarını kullandı. Tekirdağ'ın Çorlu İlçesi'nde oy kullanmak için bekleyen 1 kişi, aşırı yoğunlukta sıranın kendisine gelmesini beklerken fenalaşarak hastanelik oldu.
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev'in, parlamentoyu feshederek erken seçim kararı almasının ardından Trakya’da yaşayan Bulgaristan ve Türk vatandaşlığı bulunan seçmenler kurulan sandıklarda sabah saat 07.00’de oy kullanma işlemlerine başladı.
Bulgaristan vatandaşı Türk seçmenler Edirne, Tekirdağ, Çorlu, Kapaklı ve Ergene ilçeleri ile Kırklareli ve Lüleburgaz İlçesi’nde kurulan toplam 9 sandıkta saat 20.00’ye kadar oylarını kullanacak.
Edirne’de Bulgaristan Başkonsolosluğu önüne sabah erken saatlerde kurulan sandıklara oy vermeye gelen Türk seçmenler girişte zaman zaman uzun kuyruklar oluşturdu. Bulgaristan Başkonsolosluğu'nun 2’nci katında kurulan sandıkta oylarını kullanan Türk seçmenler konsolosluktan ayrıldı.
ÇORLU’DA SEÇİMLERE YOĞUN İLGİ
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde yaşayan çifte vatandaşlar sabah erken saatlerde sandık başına akın etti. Oy kullanmak için sandık başına gelen vatandaşlar listede isimleri olmadığı için Kiril alfabesiyle dilekçe doldurarak oylarını kullandı. Çorlu merkezde kurulan iki sandıkta çifte vatandaşlar oyları kullanmak için erken saatlerde sandıklara akın etti. Asılan listelerde adı olmayanlar ise Bulgaristan Yüksek Seçim Kurulu'nun aldığı karar ile Kiril alfabesiyle dilekçe doldurup oy kullanabildiler.
Yoğun kalabalığın olması nedeniyle oy verme sırasında bekleyen bir kişi ise baygınlık geçirdi. Kimliği öğrenilemeyen yaşlı adam, sağlık ekiplerinin müdahalesiyle hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
'SANDIK SAYISI AZ'
Hak ve Özgürlükler Trakya Temsilcisi Güner Çetin, sandık sayısının az olması ve Bulgaristan Hükümetinin almış olduğu Kiril alfabesiyle dilekçe yazıp oy kullanma işleminin aksamaya neden olduğunu söyledi. Çetin, "Daha dilekçelerimiz dışarıda doldurup komisyon önünde imza atabiliyorduk. Bulgaristan Yüksek Seçim kurulu bir karar alıp komisyon önünde Kiril alfabesiyle kendi el yazısıyla dilekçe doldurulması zorunluluğu getirdi.Buda oy verme işlemini zorlandırıyor.Bu şu demektir ki bizim buradaki oy potansiyalimizi istemiyorlar. Maalesef dilekçe işlemi zor oluyor" dedi.