AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2014 13:57

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu: (3) - "Zaten Edirnemize havaalanı mutlak bir zarurettir. İnşallah Edirne'ye de havaalanı kazandıracağız. Edirnemiz, tarihi nitelikleriyle ve köprüleriyle maruftur. Edirne'nin bütün köprüleri aydınlatılacak. Edirne ışıl ışıl bir kültür şehri olarak tanınacak, bilinecek. Karaağaç Köprülü Kavşağı da inşallah 23 Nisan'da açılacak" - "Roman kardeşlerimize dönük olarak da özel bir çaba içindeyiz. Trakya Üniversitesi'nde bir araştırma merkezi, Roman Kültürünü Araştırma Merkezi kurulacak. İnşallah şubat ayı içinde Roman kardeşlerimizle çok geniş katılımlı bir toplantıda bir araya geleceğiz" - "Belediyelerde belli dönemlerde veya olabilirse her gün millete hizmet etmek ve helal bir şekilde bu hizmetleri bütün topluma yaymak için dualarla açalım belediyelerimizi. Hiçbir art niyet hiçbir rant veya başka kaygı bizim belediyelerimize yaklaşmasın, yaklaşmaya cüret dahi edemesin"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Edirne'ye havaalanının mutlak bir zaruret olduğunu belirterek, "İnşallah Edirne'ye de havaalanı kazandıracağız. Edirnemiz, tarihi nitelikleriyle ve köprüleriyle maruftur. Edirne'nin bütün köprüleri aydınlatılacak. Edirne ışıl ışıl bir kültür şehri olarak tanınacak, bilinecek. Karaağaç Köprülü Kavşağı da inşallah 23 Nisan'da açılacak" dedi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen partisinin 100. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Davutoğlu, Balkanlar'da komşu, dost ülkelerle yeni bir kültür beraberliği, yeni bir Balkan coğrafyası oluşturmak için çaba içinde olduklarını söyledi.

Davutoğlu, "Bu çabamızda Edirne'nin ruhu bize ilham verecektir. Onun için Edirne'deyiz. Sadece Edirne değil, 3 hafta önce Kırklareli'ndeydim, Trakya, Rumeli, sınır ötesinde de bütün kardeşlerimize ulaşıp, Edirne'yi serhat şehri, kenarda kalmış, son nokta şehir olmaktan çıkaracağız, inşallah Balkanlar'a ve Avrupa'ya açılan ana merkez ve kapı şehir olma niteliğini tekrar inşa edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"Edirne Hızlı Tren Projesi"nin yapıldığını, hızlı trenin mutlaka gerçekleşeceğini bildiren Davutoğlu, 3 yıl önce Selanik'i ziyaret ettiğinde, Selanik Belediye Başkanı'na "Selanik ve Edirne, kaderleri birbirine benzer. Balkan Savaşı öncesinden birisi bölgenin en önemli limanıydı, diğeri de en önemli geçiş noktası ve kapısıydı. Fakat Balkan coğrafyası parçalanınca ikisi de çok kısa aralıklarla sınır şehirleri haline dönüştü. Gelin birlikte Edirne-Selanik Hızlı Tren Hattı kuralım ve böylece bu tarihi şehirleri birleştirelim, artık bu tarihi ön yargıları geride bırakalım" dediğini aktardı.

Davutoğlu, Selanik'in İstanbul ile bütünleşmesi, Edirne'nin Selanik'le, Üsküp'le, Saraybosna'yla tekrar irtibat kurması halinde canlanacağını dile getirerek, "Onun için Edirne'yi inşallah hızlı trenle önce İstanbul'a, sonra da sınırımızın ötesinde Bulgaristan ve Yunanistan üzerinden kim nasıl arzu ederse, Avrupa içlerine kadar bağlamaya kararlıyız" dedi.

Haberin Devamı

Havaalanı beklentisi olduğuna da değinen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Zaten Edirnemize havaalanı mutlak bir zarurettir. İnşallah Edirne'ye de havaalanı kazandıracağız. Edirnemiz, tarihi nitelikleriyle ve köprüleriyle maruftur. Edirne'nin bütün köprüleri, değerli bakanımızla da sabah konuştuk, aydınlatılacak. Edirne ışıl ışıl bir kültür şehri olarak tanınacak, bilinecek. Karaağaç Köprülü Kavşağı, ki bugün vaktim olursa bizzat gidip göreceğim ne durumda olduğunu ve sınıra kadar gidip askerlerimizle ve komşu ülke Yunanistan askerleriyle de temasımız olabilir. Karaağaç Köprülü Kavşağı da inşallah 23 Nisan'da açılacak. Bunlar hep bizim taahhütlerimizdi ve bu taahhütler her halükarda yerine getirilecek inşallah. 400 yataklı Edirne Devlet Hastanesi nisan-mayısta açılışa hazırlanıyor. Bu da Edirnemize bir hediyemiz."

Haberin Devamı

- "Ergene projesi inşallah 2017'de tamamlanacak"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, il başkanları, belediye başkanları toplantılarını hem bir muhasebe hem de paylaşıma, buluşmaya, şölene dönüştürmeyi arzuladıklarını, bu toplantıların, sadece genel başkan ve başbakan olarak kendi hitabıyla, AK Parti olarak kendi aralarındaki istişarelerle sınırlı kalmasını istemediklerini dile getirerek, bir gün önceden bütün bakanların genişletilmiş il başkanları toplantısı yapılan ile gidip genel toplantı yapmalarını kararlaştırdıklarını anlattı.

Sabah bakanlar ve bakan yardımcılarından raporlar aldığını belirten Davutoğlu, 10 bakanlığın, Trakya'dan gelen sivil toplum kuruluşlarıyla, ilgili birimlerle, kanaat önderleriyle toplantı yaptığını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın TRAGEP projesiyle ilgili olarak 270 kişinin katıldığı bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Davutoğlu, Ergene projesinin 2017'de tamamlanmasını umut ettiklerini vurgulayarak, su taşkınları gibi verimli toprakları etkileyen olumsuzlukların giderileceğini, Meriç havzasının, Ergene'nin yeni ve güzel bir çevre düzenlemesi ve tedbirleriyle tekrar Trakya'nın, Rumeli'nin önemli bir merkezi haline geleceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, 268 kişinin katılımıyla Trakya'nın bütün tarım sorunlarını tartıştıkları bir platform oluşturduğuna değinen Davutoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Trakya'dan gelen ve Trakya'nın sorunlarının ele alındığı konuları işlediğini belirtti.

Haberin Devamı

- "Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı stadyum yeniden inşa edilecek"

Davutoğlu, belediye ile Tarihi Kırkpınar güreşlerinin yapıldığı stadyumun yeniden inşa edileceğini bildirerek, şöyle devam etti:

"Kırkpınar yiğitleri inşallah çok daha çağdaş ve geniş imkanlara sahip stadyumda, er meydanına çıkacaklar. İnşallah en kısa zamanda tamamlanacak. Bu çerçevede Kırkpınar'la da ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığımız, Edirne'ye bir spor lisesi kuracak. Yine Bilim ve Sanat Merkezi kurulacak, Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından. Bugün bu toplantıyı yaparken bir şeyi fark ettik. Bu çapta bir toplantı için Edirne'de yeterli altyapı yok. Onun için Edirne'de bir kültür ve konferans merkezi inşa edilecek. Bundan sonra Edirne'de toplantı yapmak isteyenler, en çağdaş şartlarda, en geniş imkanlarla bu toplantıyı gerçekleştirecekler. Pirinçten alınan KDV meselesi vardı, bunun çözülmesi için, özellikle bölgede önem verilen bir konu olduğu için Maliye Bakanlığımızın bir planlaması olacak. Bir gençlik merkezi kurulacak. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığımıza talimat verdim, hafta sonu Bolu'da kongremizde Bolu'ya bir müjde vermiştik. Şimdi de Edirne, Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi ilan edilecek. Dolayısıyla kültür ve turizmde Edirne'ye özel imkanlar sağlayacağız."

Tarihi eserlerin restorasyonunun başarılı şekilde yapıldığını vurgulayan Davutoğlu, kalan bütün tarihi eserlerin restore edileceğini ve Makedonya'da "Rumeli'de tek bir tarihi eserden bir küçük çakıl taşı düşse bizim başımıza büyük bir kaya düşmüş gibi kıyamet kopar. Hiçbir tarihi eserden tek bir çakıl taşı dahi düşürülmeyecek" dediğini hatırlatarak, "Evlad-ı Fatihan'ın tırnağına bir diken batsa bizim yüreğimize bir hançer saplanır. Eğer bu, bütün Rumeli ve Evlad-ı Fatihan için böyle ise Edirnemiz için hayli hayli böyledir. Her bir tarihi eseri koruyacağız, geliştireceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu, Edirne'nin sosyal dokusunu korumaya özen göstereceklerini ifade ederek, "Roman kardeşlerimize dönük olarak da özel bir çaba içindeyiz. Trakya Üniversitesi'nde bir araştırma merkezi, Roman Kültürünü Araştırma Merkezi kurulacak. İnşallah şubat ayı içinde de Roman kardeşlerimizle çok geniş katılımlı bir toplantıda bir araya geleceğiz. Bütün bu kültürel renklerimizi korumaya ve geliştirmeye kararlıyız" dedi.

Ahilik geleneğinin Arasta Çarşısı ve Edirne Çarşısı'nda devam etmesini hayranlıkla izlediğini ifade eden Davutoğlu, "Her sabah önce namaz, sonra dua ile açılan kapılar, açılan çarşılar. Bugün sabah da böyle bir dua merasiminde çarşıda Edirneli esnaflarımızla birlikteydik, Ahi Evran'a atıfla duada bulundular. Şimdi son 4 aylık dönemde bütün bu ziyaretleri yaparken bir kez daha fark ettiğim o güzellik... Kırşehir'de Ahi Evran şenliklerine katılmıştık eylül ayında. Edirne'de şimdi Ahi Evran geleneğinden gelen dua ile açılan, helal rızk duasıyla açılan bir rızk kapısının merasimine katıldık. Allah Edirne'de bu güzel gelenekleri korumayı nasip etsin" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, esnafın bu geleneğini belediye başkanlarının da kendi belediyelerinde ihya etmesi çağrısında bulunarak, şunları söyledi:

"Hatta belediye başkanlarımızın bu geleneği kurması yanında belediyelerde belli dönemlerde veya olabilirse her gün millete hizmet etmek ve helal bir şekilde bu hizmetleri bütün topluma yaymak için dualarla açalım belediyelerimizi. Hiçbir art niyet, hiçbir rant veya başka kaygı bizim belediyelerimize yaklaşmasın. Yaklaşmaya cüret dahi edemesin. Kongrelerimizi yapıyoruz. Her bir kongremiz Ahi Evran geleneğini yaşatmak için. Bu kongrelerimiz de yine bir siyasi ahlak duasıyla açılsın, her kongremizde oluşan il başkanları ve yönetimleri bu dualarla hizmete başlasınlar ve nasıl esnaf geleneği böyle sürüyorsa, siyaset geleneğini de bu şekilde inşa edelim, tanzim edelim."

(Sürecek)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!