IHA
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2015 14:36
VETERİNER ŞERİF ALİ KARANFİL KURBAN ETİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARDA BULUNDU.
Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Şerif Ali Karanfil, kurban etinin daha kaliteli tüketilmesi noktasında alınacak tedbirleri açıkladı.
Kurbanlık hayvana kesim öncesi 6 saat gıda verilmemesi gerektiğini dile getiren Karanfil, kesimi yapılan etin hemen buzdolabına konulmamasını önerdi.
Karanfil, hem hayvana eziyet edilmemesi hem de etin kaliteli olması için hayvanın
yemek borusu, nefes borusu, atardamar ve toplar damarların olduğu boyun bölgesinin tek hamlede kesilmesi gerektiğini vurgulayarak “Hayvanımızı yasal satış yerlerinden aldık. Sağlıklı olması için ön şartları gözlemledik. Yani küpeli, il içi hayvanların hayvan pasaportlarının olması, il dışından gelenlerin veteriner sağlık raporu olmasına dikkat ettik ve hayvanımızı kesim alanına götürdük. Etin daha kaliteli olması için hayvana kesimden önceki son 6 saatte gıda verilmemeli. Vücut sindirim ile uğraşmamalı ki etin kimyasında kesim sonrası bir takım bozulmalar olmasın. İhtiyacı halinde su verilebilir. Yatırma esnasında hayvan eziyet çekmemeli. Yemek borusu, nefes borusu, atardamar ve toplar damarların olduğu boyun bölgesi tek hamlede kesilmeli. Vatandaşlarımızın ilik dediği omuriliği hemen kesmemeliyiz. Kan vücuttan ne kadar fazla atılırsa etin dayanma ömrü de o kadar uzun olacaktır. Eğer omurilik kesilirse kanın vücuttan atılması biraz zor olacaktır. Hatta kesimden sonra hayvanı askıya almakta veya kesilen bölgenin meyilli olmasında fayda var” dedi.
Etin kesimden sonra bir süre 15 - 16 derecelik serin bir odada bekletilmesinin faydalı olacağını belirten Veteriner Karanfil, etin kesilir kesilmez buzdolabına konmaması gerektiğine işaret ederek “Bundan sonra biz yüzme işlemine başlayacağız. 30 dakika içinde yüzme işlemine başlanmalı. Çünkü vücudun mide bağırsak bölgesinde mikrobiyer faaliyetler hızlı bir şekilde başlar. Özellikle mevsimin artık kış olmadığı göz önünde bulundurulursa bu durum biraz daha hızlı gerçekleşecektir. Burada yüzme ve iç organlarını çıkarma işlemleri tamamladıktan sonra etimizi uygun bir şekilde parçalayacağız. Etimizin ilk kesildiği sıradaki vücut sıcaklığı 37 - 38 derecedir. Bizim bu mevsimde dış ortamdaki ısımız aldığımız meteorolojik bilgiye göre 20 ile 25 derece arasında olacak. Burada önemli olan etin 15 - 16 derecede bir süre bekletilmesi. Yani etimizi hemen keser kesmez buzdolabına koymamalıyız. Eğer etin iç ısısı düşmeden dolaba konursa bozulmalar olabilir. Buda insan sağlığını tehdit eden durumların oluşmasına sebebiyet verebilir” diye konuştu.
Etin buzdolabında saklanma ömrü ile ilgili de önemli bilgiler veren Karanfil şöyle konuştu: “Daha sonra etlerimizi el büyüklüğünde parçalayıp dolapta saklayabiliriz. Kuşbaşı ve el büyüklüğündeki etlerin buzdolabı ömrü 5 yada 6 gündür. Kıymanın dolap ömrü ise 3 gündür. Daha uzun bekletilmek isteniyorsak derin dondurucuya konulmalıdır.”
Eziyet gören hayvanların et kalitesinin düşeceğinin altını çizen Karanfil “Eziyet gören hayvanlarda glikojen eksikliği meydana gelecektir ve PH’sı düşecektir. Yani asidik bir hal alacaktır. Bu tür etler ile kesimi doğru yapılmamış, omuriliği hemen kesilmiş, kanı akıtılmamış hayvanların etleri bu sürelerde hep negatif etkilenerekten dayanma süreleri azalacak, mide bağırsak sisteminde insan için risk oluşturacaktır” dedi.