Uluslararası Düzce Konuralp Tarih Kültür Ve Sanat Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Uluslararası Düzce Konuralp Tarih Kültür Ve Sanat Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2015 14:34

DÜZCE'DE TARİH SEMPOZYUMU BAŞLADI

Düzce’nin tarih, kültür ve sanat yönlerini araştırmak ve tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen ve ilkinin geçen yıl yapıldığı ‘Uluslararası Düzce Konuralp Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumu’ nun ikincisi Pelemir Otelde açılış paneli ve oturumlarla başladı.
Sempozyumun açılış panelinde gerçekleştirilen konuşmalarda Düzce’nin kültürel zenginliğine dikkat çekildi. Konuşmacıların tümü ortak görüş olarak Düzce’nin bölgesinde ‘yükselen yıldız’ olduğuna vurgu yaptılar. Sempozyuma ev sahipliği yapan Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de açılış panelinde yaptığı konuşmada sempozyumdaki amacın Düzce’nin kültürel yönünün ulusal ve uluslar arası düzeye taşınması olduğuna işaret etti ve ‘ Düzce, Türkiye 10 yıl içinde en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olacak" dedi.
Pelemir otelde gerçekleştirilen 2. Uluslar arası Düzce Konuralp Tarih, Kültür ve Sanat Sempozyumunun açılış törenine Düzce Valisi Ali Fidan, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, AK Parti Sakarya Milletvekili Cumhurbaşkanlığı eski Genel Sekreteri Mustafa İsen, Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Bilal Güvenir, Düzce Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Nigar Demircan Çakar, Düzce protokolü, sempozyum hazırlama komitesi üyeleri, akademisyenler ve davetliler katıldılar.
Sempozyumun açılış konuşmaları bölümünde ilk konuşmayı sempozyum koordinatörü Prof. Dr. İlhan Genç yaptı. Sempozyumun bu yıl ikincisini gerçekleştirdiklerini hatırlatan Genç, “Her şehrin kimlik ve kişiliği vardır. Geleceğini buna göre şekillendirir. Bir şehrin gelişmesinde ekonomik değerlerinin yanı sıra, kültürel ve sosyal yapısı da önemlidir. Üniversitede buna önemli katkı sağlar. Üniversiteler sadece bilim kurumları değil, evrensel değerleri şehirle bütünleştiren eğitim kurumlarıdır” dedi.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar ise, "Üniversite olarak bu sempozyuma katkı vermekten gurur duyuyoruz. Düzce Batı Karadeniz Bölgesi’nin yükselen yıldızıdır. Düzce’nin Üniversite şehri olması için çaba gösteriyoruz. Bu amaçla şehrin değerleri ile bütünleşiyoruz" diye konuştu.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, konuşmasına sempozyuma katkı veren, katılım gösteren herkese teşekkür ederek başladı. Düzce’nin sanayi, tarım gibi ekonomik değerlerle kalkındığına değinen Başkan Mehmet Keleş, "Düzce ekonomik değerlerinin yanında tarihsel yönü, sosyal ve kültürel yöne ile de zenginliği olan bir şehirdir. Etnik yapısı, çok kültürlülüğü Düzce’ye değer katmaktadır. Sizler de yakından takip ediyorsunuz. Düzce’yi her anlamda gelişmiş bir şehir yapmak için çalışıyoruz. Bu da tabii ki sadece altyapı çalışmalarına bütçe ve zaman ayırmakla olmuyor. Şehirleri kalkındırmanın, modern ve çağdaş birer kent haline getirmenin temel şartlarından biri kültürel faaliyetlerin sayısını ve kalitesini arttırmaktır. Düzce, Türkiye 10 yıl içinde en önemli kültür ve sanat merkezlerinden biri olacak. Geçen yıl, sempozyumun hemen ardından kısa adı DAMER olan Düzce Araştırmaları Merkezini oluşturduk. Düzce Belediyesi bünyesinde, Düzce’nin sahip olduğu tarihi ve edebi eserleri, kültürel ve sanatsal birikimi, mimari mirası ortaya çıkarmak, korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan DAMER önemli çalışmalar yapıyor. Düzce’nin tarihi ile kültürüyle anılmasını istiyoruz. Ben, Düzce’nin saklı kalmış tarihini gün yüzüne çıkartmak adına yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese, Düzceli hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum” dedi.
Düzce Milletvekili Ayşe Keşir, “Düzce Türkiye’de mütevazi yönü ile tanınıyor. Çok kültürlü yapısı pek bilinmiyor. Düzce kültürel zenginlik içinde, insanlarının huzur ve barış içinde yaşadığı bir şehirdir” diye konuştu.
AK Parti Sakarya Milletvekili Prof. Dr, Mustafa İsen ise, “Komşu iller olarak birçok ortak yönümüz bulunuyor. Bunlardan biri de kültürel yakınlığımızdır. Bu bölge turizm destinasyonu içindedir. Bunu insanlarımızın kültürel zenginliğine uyarlayabiliriz. Gelişmişlik, kalkınmışlıkta beşeri sermayeye önem verilmelidir. Düzce’nin bu anlamda marka değerine ulaşacağına inanıyorum. Düzce’nin grafiği yükselmeye başladı" ifadelerini kullandı.
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar Kosava Düzce arasındaki ilişkilerden bahsederek, "Kosova ve Düzce arasında köklü tarih ve kültür ilişkisi vardır. Düzce’deki gelişmeler Kosova’da da yankı bulmaktadır. Bizler insan üzerine yapılan yatırımların sosyal ve toplumsal kalkınmalara vesile olduğunu biliyoruz" dedi.
Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce’nin potansiyel değerlerine dikkat çekti. Vali, “Tarım, sanayi, ticaret, turizm değerlerinin yanı sıra üniversitesi Düzce’nin sağlıklı ve hızlı kentleşmesine itici güç olmuştur. Düzce, Karadeniz sahili, yaylaları, şelaleleri, göletleriyle bölgesel olduğu kadar ulusal ve uluslar arası turizm değerleri oluşturmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Düzce kültürel ve sosyal yapı zenginliği ve çeşitliliği ile de toplumun her kesimini kucaklamaktadır. Toplumsal barış ve uyum içerisinde Düzceli’nin konukseverliği, candanlığı, samimiyeti her zaman ön plandadır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!