Sisli Havalarda Araç Kullanırken Dikkat

Güncelleme Tarihi:

Sisli Havalarda Araç Kullanırken Dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2015 17:02

DÜZCE ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI BAŞKANI YAVUZ YILMAZ SİSLİ HAVADA YAPILMAMASI GEREKENLERİ AKTARDI

Düzce Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz Yılmaz, Düzce’de son günlerde kazaları da beraberinde getiren sisli havada araç kullanan sürücülere uyarılarda bulundu.
Düzce’de son günlerde sabah ve akşamları yaşanan sisli hava kazaları da beraberinde getirdi. Son olarak sis ve gizli buzlanma yüzünden yaşanan kazada Vali Yardımcısı Kazım Karabulut yaralanmıştı. Düzce Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz Yılmaz, sisli havalarda kaza riskini bir nebzede olsun azaltmak amacıyla sürücülere uyarılarda bulundu.
SADECE ÖN SİS LAMBALARINIZI YAKMAYIN
Yılmaz sisli havalarda kısa huzmeli farların ve ön sis farlarının yakılması gerektiğini belirterek “Siste araç kullanırken yapılan yanlışlardan biri, uzun huzmeli farların yakılmasıdır. Uzun huzmeli farlar yakıldığında öndeki sisli bölge bir ışık duvarı halinde gelecek ve görüşü engelleyecektir. Ön sis farlarınızın yanı sıra kısa huzmeli farlarınızı yakmayı unutmayınız. Sisli havalarda sürücülerin yaptığı diğer bir yanlış ise tüm farların kapatılıp sadece ön sis lambalarının yakılmasıdır. Bu durum karşıdan gelen sürücülerin aracın boyutlarını tam olarak görmesini engelleyecek ve kazalara neden olabilecektir” dedi.
“DÖRTLÜ FLAŞÖRLERİ YAKMAYIN”
Yılmaz, hareket halindeyken dörtlü flaşörlerin yakılmaması gerektiğini belirterek “Siste taşıt kullanırken sürücülerin yaptığı başka bir hata da, dörtlü flaşörlerin görülmek için yakılmasıdır. Dörtlü flaşörler, sadece bir tehlike durumunda ve taşıt durduğunda yakılmalıdır” diye konuştu.
TAKİP MESAFENİZİ ARTIRIN
Yavuz Yılmaz özellikle buzlu ve sisli havalarda taşıt kullanırken takip mesafesine de dikkat etmek gerektiğini belirterek “Çünkü sis, su buharından oluştuğu için yolu ıslatacaktır. Bu yüzden fren mesafesi kuru zemindekine göre daha uzun olacaktır. Normal zeminde 100 km/s süratle giden bir araç fren yaptığında 44-50 metrede dururken, siste bu mesafe 100 metreye kadar çıkabilir. Sisli havalarda öndeki araçla normalden daha fazla mesafe bırakılmalıdır. Örneğin 60 km/sn süratle giden bir taşıtın öndeki araçlarla arasında hızı kadar, yani 60 metre mesafe bırakması gerekir. Yol çizgilerini değil, yol kenarında bulunan işaretleri takip ediniz. Silinmiş yol çizgileri sizi yanıltıp tehlikelere yol açabilir. Hava ne kadar soğuk olursa olsun, aracın camını açınız. Böylelikle diğer taşıtların sesli uyarılarını kolaylıkla duyabilirsiniz. Ayrıca iç camlarda buğu engellenecektir” şeklendi konuştu.
KESİNLİKLE SOLLAMAYIN
Yılmaz, sisli havalarda araç kullanırken kesinlikle sollama yapılmaması gerektiğini işaret ederek “Sisli havalarda görüş mesafesi ve buna bağlı olarak sürat düşeceğinden, karşıdaki taşıtla burun buruna gelme olasılığı artacaktır. Ancak yine de sollama yapmak gerekiyorsa, mutlaka ışık ve klaksonla gerekli uyarı yapılmalıdır. Sisli havalarda herhangi bir problemden ötürü yol kenarında durmak gerekirse, mutlaka dörtlü flaşörler yakılmalı ve mutlaka arkadan gelen sürücülerin fark edilmesi için araçtan 100 metre geriye reflektör yerleştirilmelidir. Sis, özellikle şehir içi yollarda yayaların görülmesini de engelleyecektir. Bu yüzden sisli havalarda özellikle şehir içi yollarda yavaş gidilmeli, kavşaklarda mutlaka durulmalı ve kimsenin gelmediğinden emin olduktan sonra hareket edilmelidir” ifadelerini kullandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!