Liselerde Osmanlı Türkçesi dersi

Güncelleme Tarihi:

Liselerde Osmanlı Türkçesi dersi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2014 11:40

- TBMM İdare Amiri Uslu: -"Osmanlıca'nın herkes tarafından bilinir ve yaşanır hale getirilmesi toplumsal barışı sağlayacaktır. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına, sosyal gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir kazanım olacaktır"

Haberin Devamı

DÜZCE (AA) - ÖMER ÜRER - TBMM İdare Amiri ve AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, Milli Eğitim Şurası'nda, Osmanlı Türkçesi'nin zorunlu ders olarak verilmesinin benimsenmesine ilişkin, "Osmanlıca'nın herkes tarafından bilinir ve yaşanır hale getirilmesi toplumsal barışı sağlayacaktır. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına, sosyal gelişmesine katkı sağlayacak önemli bir kazanım olacaktır" dedi.

Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçe'yi olabildiğince zenginleştirmek, az kelime yerine daha çok kelimeyle konuşan, düşünen, meramını anlatabilen nesil yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.

Uslu, şöyle konuştu:

"Benim belki yüzlerce yıldır yediğim yemeğin adını bile bu yeni alfabeyle izah etmem mümkün değildir ya da bunun dışında eski dilde olup da şimdi kullanılmayan kelimeler var. 'Diğerkam' kelimesi yani 'ötekinin derdiyle dertlenme', bu toplumsal sorunlarımızın ya da bu toplumsal çatışmaların, tartışmaların temelinde böyle güzel bir kelimenin içselleştirilmemiş olmasının imkanı vardır. O halde bu kelimeleri toplum anlayabilir, gündelik hayatının parçasında kullanabilirse yani diğerkamlığı sadece bilmek değil, onu aynı zamanda içselleştirip yaşamının parçası haline getirebilirse inanıyorum ki toplumsal barışı sağlamamız çok kolay olacak.

Haberin Devamı

Diğer komşu ülkelerde yaşayan Türkmenlerle, Azeri kardeşlerimizle, Kazaklarla anlaşmamız daha kolay olacaktır."

- "Çocuklarımın kullandığı kelimelerin bir kısmını ben kullanmıyorum"

Önceki neslin sonrakilerle bazen iletişim sorunları yaşayabildiğini aktaran Uslu, şunları kaydetti:

"Çocuklarımın kullandığı kelimelerin bir kısmını ben kullanmıyorum. Benim kullandığım kelimelerin bir kısmını da dedem kullanmadı. Nesiller arası kopukluğa neden olacak ve böylece naklen kültür transferini engelleyecek uygulamanın son bulması ve Osmanlıca'nın herkes tarafından bilinir ve yaşanır hale getirilmesi toplumsal barışı sağlayacaktır. Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına, sosyal gelişmesine katkı sağlayacak, önemli bir kazanım olacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!