"Kadınlar savaşlarda hedef haline geldi"

Güncelleme Tarihi:

Kadınlar savaşlarda hedef haline geldi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2014 14:38

- Türkiye Psikiyatri Derneği Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Koordinatörü Başterzi: - "Tecavüz bir savaş silahı haline gelmiştir ve askeri bir strateji niteliği kazanmıştır"

Haberin Devamı

DÜZCE (AA) - Türkiye Psikiyatri Derneği Kadın Ruh Sağlığı Çalışma Birimi Koordinatörü Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, kadınların artık savaşlarda direkt hedef haline geldiğini ve savaş mağduru kadınların ruhsal açıdan desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Başterzi, Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, evlerde savaş sürerken dünyada barıştan söz edilemeyeceğini, çok sayıda kadının rahat, huzurlu, güvende olmaları gereken yuvalarında kendilerini tehlike içinde hissettiğini vurguladı.

Son yıllarda savaşlarda kadınların direkt hedef alındığını, cinsel saldırı ve tecavüzlerin düşman tarafa ve düşman tarafın erkeklerine zarar verecek bir savaş yöntemi olarak kullanıldığını anlatan Başterzi, "Tecavüz bir savaş silahı haline gelmiştir ve askeri bir strateji niteliği kazanmıştır. Savaşın olduğu her coğrafyada, aile içi şiddet de artmaktadır" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Başterzi, savaş bölgelerinden kaçan milyonlarca insanın sığındıkları topraklarda ayrımcılıkla ve aşağılanmayla karşılaşmaları durumunda ruh sağlıklarının olumsuz etkilendiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Sınırımızın hemen yanında büyük bir şiddetle devam eden savaş nedeniyle, son yıllarda ülkemize neredeyse 2 milyona yakın insan göç etti. Bu gruptaki kadınların ruhsal rahatsızlıklara yakalanma oranlarının da çok yüksek olacağını gözden kaçırmamak gerekir. Suriye’den gelen ve her türlü şiddete maruz kalma riski yüksek bir grup olan 18 yaşın altındaki kız çocukları ile kadınlar, ruhsal açıdan desteklenmeli, göçmenlerin sorunları toplumsal cinsiyete duyarlı bir bakış açısıyla ele alınmalıdır."

Kadına yönelik şiddeti azaltmanın tek yolunun toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların eğitim almalarının önünün açılması, iş güç sahibi olmalarının desteklenmesi gibi unsurlar olduğunu vurgulayan Başterzi, yerel yönetimlerden başlanarak kadınların söz sahibi olmalarını destekleyen politikaların geliştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!