Hayırsever İş Adamı Fedai Karabıyık Hayata Gözlerini Yumdu

Güncelleme Tarihi:

Hayırsever İş Adamı Fedai Karabıyık Hayata Gözlerini Yumdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2015 19:59

AKÇAKOCA'LI HAYIRSEVER İŞ ADAMI FEDAİ KARABIYIK HAYATA GÖZLERİNİ YUMDU

Akçakoca’nın hayırsever iş adamı Fadai Karabıyık hakka yürüdü.
Akçakoca’da yaptığı hayır işleriyle yediden yetmişe her kesimin gönlünde taht kuran Fedai Karabıyık uzun süredir Akçakoca Devlet Hatanesi’nde tedavi görüyordu. 90 yaşında hayata gözlerini yuman Fedai Karabıyık, 20 Ağustos 2015 Perşembe günü, Akçakoca Merkez Cami’nde öğlen kılınacak cenaze namazının ardından Yukarı Mahalle mezarlığına defnedilecek.
FEDAİ KARABIYIK KİMDİR?
10 Temmuz 1925 yılında Akçakoca’nın Yukarı Mahallesinde doğdu. Annesi Halime Karabıyık, babası ise Mehmet Karabıyık tır. Akçakoca Orhan Gazi İlköğretim Okulu’nda okudu. 1938 yılında ilkokuldan mezun olsu. İlkokul sonrası terzi Hasan Usta’nın yanında çırak olarak çalışmaya başladı. Terzi Hasan Usta askere gidince Terzi Rasim’in yanında çalışmaya başladı. O da askere gidince,o dönemler ihtiyat askerliği yapılıyordu, Terzi Hayri’nin yanında çalışmaya başladı. Askerlik öncesi 4-5 ay Zonguldak’ta kalfa olarak çalıştı, ardından Yukarı Mahalle’de ( Eski Mahalle )ilk dükkânını açtı.
1944 yılında askere gitti. Askerliğini sırası ile İstanbul, Van ve Bingöl’de yaptı. Askerliği sırasında subayların yeni çıkan üniformalarını dikip dikemeyeceği soruldu. Örnek gösterilirse dikebileceğini söyledi ve o elbiselerden 17 takım dikti. Bu diktiği elbiselere subay eşleri hayran kaldı. Askerliği 36 ay sürdü. Askerlik dönüşü Seher Hanımla evlendi.
1944 yılında Zonguldak’ta kalfa olarak çalışmaya gittiğinde 250 TL’ye hayırsever işadamı tarafından yapılmış bir lise binası gördü. Yapılan bu hizmete hayran kaldı. Akçakoca’ya geldikten sonra da içinden bu işadamının yaptığına benzer hayır işleri yapma isteği düşündü. Bu doğrultuda Akçakoca’nın bir çok eğitim, öğretim ve diğer hizmet binalarına katkılarda bulunmuştur.
Katkıda bulunduğu alanlar ve binalardan bazıları;
Akçakoca Devlet Hastanesi 3 özel polilamik oda, hasta odası
Akçakoca Devlet Hastanesi acil servisin yeniden düzenlenmesi ayrıca maddi ve manevi katkısı,
Akçakoca Lisesi Bilgisayar Laboratuarı’ nın kurulması
Teknik ve endüstri Meslek Lisesi’ne ek atölye binasının yaptırılması ( 2000 )
Akçakoca Belediyesi Halk Kütüphanesi’ne yeni eserlerin satın alınmasına katkıda bulundu.
Osmaniye Mahallesi’ne ( Çuhallı Çarşısına ) Seher - Fedai Karabıyık Anaokulu yapılması (2010)
Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu salon sahnesi,
Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’ne ek derslik binasının yapılmasına katkı (2010)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!