Güncelleme Tarihi:
DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, son 60 yılın en sıcak şubat ayının yaşandığını belirterek, "Eksi 10-15 derecelik sıcaklık farkı, halk tabiriyle bitkilerin erken uyanmasına neden oluyor. Bazı yüksek köylerimizde fındık uyandı. Mart sonu ya da nisan aylarının başında olası bir don olayı büyük zarar verir" dedi.
Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini ve bu durumun fındık mahsulü açısından büyük risk oluşturduğunu söyledi.
Hava sıcaklıklarının büyük tehdit oluşturduğunu vurgulayan Başaran, "2014 yılında büyük bir don olayı oldu ve rekolte neredeyse yarı yarıya düştü. Bu yılda aynı riski taşıyoruz. Bu sıcaklıklar birkaç gün daha böyle devam ederse bütün ağaçların tamamen uyanmasına sebep olacaktır. Şu anda bazı meyveler çiçeklenmeye girdiler. Nisan ayının başlarına kadar hava sıcaklıkları sıfır derecenin altında bir sıcaklık görürse bu ürünlerde ister istemez bir zarar görülecektir. Fındık ağaçlarında da şu anda karanfiller uyanıyor" diye konuştu.
Başaran, sıcaklıkların bu seviyelerde devam ederken ani düşüş yaşanması durumunda zararın kaçınılmaz olacağını vurguladı.
- Çiftçilere TARSİM uyarısı
Son 60 yılın en sıcak şubat ayının yaşandığını anımsatan Başaran, şunları kaydetti:
"Eksi 10-15 derecelik sıcaklık farkı, halk tabiriyle bitkilerin erken uyanmasına neden oluyor. Bazı yüksek köylerimizde fındık uyandı. Mart sonu ya da nisan aylarının başında olası bir don olayı büyük zarar verir. Risk içeren bu durumdan dolayı sigorta kapsamı içerisinde olan üreticilerimiz 5 Mart'a kadar olan süreçte Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) yaptırmaları önerisinde bulunuyoruz. 2014 yılında yaşanan don olayı rekoltenin düşmesine neden olmuştu. Üreticimiz bu riski gözardı etmemeli."