Güncelleme Tarihi:
Tezcan SOLMAZ/ DÜZCE(DHA) - DÜZCE Valiliği ile İl Emniyet Müdürlüğü, engelli öğrencilerin kaybolmaları halinde kendilerini ifade edememeleri nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi amacıyla 'Kutup Yıldızım Ol' projesi başlattı. Proje kapsamında engelli öğrencilerin alınan parmak izleriyle iletişim bilgileri Emniyetin veri tabanına yüklenecek.
Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ekipleri şehirlerarası otobüs terminalinde kaybolduğu öğrenilen sağır ve dilsiz engelli çocuğun ailesine ulaşmakta yaşanan zorlukların ardından, sorunu ortadan kaldırmak için çalışma başlattı. Düzce'de faaliyet gösteren özel eğitim okulları ve engelli öğrenci sınıflarının bulunduğu okullarla yapılan görüşmelerin ardından 'Kutup Yıldızım Ol' adlı proje geliştirildi.
İl Valiliği'nde katkılarıyla kaybolduklarında kendilerini ifade edemeyen engelli öğrencilerin ailelerine ulaşabilmesi için parmak izi alınarak bilgilerin emniyetin veri tabanına aktarılması kararlaştırıldı. Proje kapsamında velilerinin izniyle engelli öğrencilerin parmak izleri alınmaya başlandı. Engelli öğrencilerin parmak izleriyle birlikte iletişim, adres ve telefon bilgileri ile velilerinin bilgileri emniyetin veri tabanına kaydedilecek.
Projenin oldukça faydalı olduğunu belirten Yeşil Düzce Özel Eğitim Uygulama Merkezi Okulu Müdürü Dilek Döner Kar, "İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Şube Müdürlüğü ile birlikte yaptığımız istişareler sonucunda 'Kutup Yıldızım Ol' projesine biz de dahil olduk ve projeye dahil olmaktan mutluyuz. Burada sadece engelliler değil yaşlılar, bulunamayanlar, kaybolanlar için çok güzel bir uygulama hayata geçirildi. Türkiye genelinde bazı dövme gibi uygulamalar var ama bizim kurumlarımız arasında ki uygulama daha güvenilir geliyor. Biz velilerimize ilettik ve heyecanlandılar" dedi.
Düzce İl Emniyet Müdür Yardımcısı Oktay Özbakır ise yaşadıkları bir olaydan esinlenerek projeyi hayata geçirdiklerini ifade ederek şunları söyledi:
"Düzce otogarına bir çocuk ulaştı. Çocukla ilgili kayıp müracaatı vardı. Çocuğumuz hem dilsiz hem sağır ve kendini ifade edemiyordu. Düzce’ye tek başına gelmişti. Kayıp müracaatından sonra çocuğun ailesine ulaşmak istedik. Çocuğun parmak izini aldık ve adresini tespit ettik. Çocuk ailesine aynı gün teslim edildi. Parmak izi konusu neden tüm çocuklara uygulanmasın. Kendini ifade edemeyen engelli çocuklarımız neden kolay bulunmasın diye böyle bir uygulamaya başladık. Proje kaybolan engelli ve kendini ifade edemeyen vatandaşlarımız için hazırlanan bir proje. Düzce’de 3 bin çocuğumuz var. Biz köylere de ulaşmak istiyoruz. Bu parmak izleri tüm Türkiye’de görülecek ve ailelerimize ulaşılabilecek."
FOTOĞRAFLI