Düzce'de hava kirliliği iddiası

Güncelleme Tarihi:

Düzcede hava kirliliği iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 17:11

- ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu: - "Dün partikül madde üzerinden hesaplama yaptığımızda AB sınır değeri 50 mikrogram/metreküpün 13 katı yüksekliğinde hava kirliliği değeri ölçüldü. 2014 yılı içinde 297 gün Düzceliler kirli havayı ciğerlerine çekmek durumunda kaldı"

Haberin Devamı

DÜZCE (AA) - Türkiye Mimarlar Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Genel Başkanı Baran Bozoğlu, "Dün partikül madde üzerinden hesaplama yaptığımızda AB sınır değeri 50 mikrogram/metreküpün 13 katı yüksekliğinde hava kirliliği değeri ölçüldü. 2014 yılı içinde 297 gün Düzceliler kirli havayı ciğerlerine çekmek durumunda kaldı" dedi.

Bozoğlu, Hava Kalitesi İzleme İstasyonu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte ciddi hava kirliliği problemiyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Hava kirliliği sorunun ciddi aşamada olduğuna dikkati çeken Bozoğlu, " Sorun gerçekten çok büyük, çok büyük problemle karşı karşıyayız. Dün partikül madde üzerinden hesaplama yaptığımızda AB sınır değeri 50 mikrogram/metreküpün 13 katı yüksekliğinde hava kirliliği değeri ölçüldü. 2014 yılı içinde 297 gün Düzceliler kirli havayı ciğerlerine çekmek durumunda kaldı" dedi.

Haberin Devamı

"Düzce, Türkiye’nin en fazla hava kirliliği yaşayan bölgesidir" diyen Bozoğlu, şöyle konuştu:

"Hava kirliliğinin temel kaynaklarından bir tanesi de hem kalitesiz kömürün dağıtılması hem de trafik probleminin yüksek olması, bir yandan da coğrafi yapısından kaynaklı Düzce’nin sıkıntılı süreçle karşı karşıya kaldığını bir kez daha görüyoruz. Londra’da 1952 yılında tıpkı Düzce’deki gibi problem yaşandı. 4 bin insan hayatını kaybetti. 100 bin insan ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya kaldı. Tarihte bu kadar somut gerçeklik varken, Düzce’de hala yöneticilerin sessiz kalması kabul edilemez durumdur. Düzce’nin coğrafi durumundan kaynaklanan hava kirliliğinin dağılamaması gibi bir problem de var. Düzce için temiz hava eylem planının oluşturulması gerekiyor."

Bozoğlu, ücretsiz kömür dağıtımı yerine doğalgaz kullanımının teşvik edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!