IHA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2016 09:28
TARIM MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK ÜRETİMİ İLE İLGİLİ EĞİTİMİ VERİLDİ.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2015 yılı Aralık ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.
Kabaoğlu, yem bitkileri üreticilerine 959 bin 485 TL ödeme yapılacağını belirterek “2015 yılı üretim sezonu yem bitkileri desteklemeleri kapsamında yonca, silajlık mısır ve fiğ gibi yem bitkilerini yetiştiren toplam 571 çiftçiye, 959 bin 485 TL ödeme yapılmak üzere icmaller Bakanlığa gönderildi. Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin koordinatörlüğünde, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Düzce Belediyesi, Üskübü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Bitki Islahçıları Birliği (BİSAB), Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİSAM) ile Su Ekosistemlerini Koruma Derneği’nin (SUEKOS) katılım ortağı olduğu, çeltik konusunda karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı uluslararası katılımlı çalıştay düzenlendi. Yine Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nde düzenlenen peyzaj ve süs bitkileri konferansında üniversite öğrencilerine, Düzce’de süs bitkileri yetiştiriciliğinin durumu ve sektörün faaliyet alanını kapsayan yasal mevzuatı hakkında bilgilendirilme yapıldı” dedi.
ORGANİK TARIM DENETİMİ YAPILDI
Harun Kabaoğlu, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak Aralık ayında organik tarım birimi tarafından, organik tarım üretimi yapan çiftçiler ile organik ürün satan marketler denetlendiğini söyledi.
HAYVANCILIK FAALİYETLERİ
8 bin 950 baş büyük baş hayvana şap aşısı yapıldığını söyleyen Kabaoğlu, “Şap aşılaması proje kapsamında Aralık ayında 38 köyde 8 bin 950 büyükbaş hayvana koruyucu olarak şap aşısı yapılmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde rutin denetimler yapılmış herhangi bulaşıcı hastalığa rastlanmamış, ayrıca hayvan pazarındaki hayvan nakil işlemleri de yapılmıştır. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 21 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. İlimizdeki 703 adet 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. İlimizden diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 261 büyükbaş, 2 milyon 262 bin 745 kanatlı sevki yapılmıştır. İlimizden yurt dışına Bin 64 ton tavukayağı ihracatı yapılmış ayrıca Bin 854 kg. bal ihraç edilmiştir. İlimizde mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 364 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 76 ton sağlıklı etin tüketime sunulması sağlanmıştır” dedi.
SU ÜRÜNLERİ FAALİYETLERİ
Düzce’de aralık ayında 221 su ürünleri denetimi yapıldığını işaret eden Kabaoğlu, “İlimiz genelinde 219 adet Perakende
Balık Satış noktası denetlenmiş, 2 adet su ürünleri yetiştiren işletme denetimi de yapılmıştır. Çift kabuklu yumuşakça izleme programı için 8 adet Kum Midyesi numunesi ve 8 adet deniz suyu numunesi alınmıştır. Ayrıca nitrat izleme programı kapsamında 19 adet su numunesi alınmış olup alınan numunelerde tehlike sınırları üzerinde nitrat bulunmamıştır. Avcılık yoluyla elde edilen ürünlerden ağır metal analizi için 5 adet balık numunesi alınmıştır. Alıcı ortam izleme programı için 10 istasyondan su numunesi alınmıştır. Müdürlüğümüzce; amatör olarak balıkçılık yapmak isteyen 5 kişiye Amatör Balıkçılık Belgesi verilmiş,1 kişiye gerçek kişi ruhsat teskeresi düzenlenmiştir” dedi.
GIDA VE YEM KONTROL FAALİYETLERİ
Harun Kabaoğlu aralık ayında 523 adet gıda ve yem denetimi gerçekleştirildiğini belirterek “İl genelinde faaliyet gösteren; gıda üretim, satış ve toplu tüketim işyerlerinde 479, yem satışı yapan işyerlerinde 44 olmak üzere toplam 523 adet denetim yapılmıştır. 3 gıda işletmesine mevzuata aykırılıktan 29 bin 295 TL idari para cezası kesilmiştir. Alo Gıda 174 hattına gelen 22 şikayet incelenmiş olup, şikayetler olumlu sonuçlanmıştır. Ayrıca gıda mevzuatına aykırılık nedeniyle, 3 gıda işletmesine 29 bin 295 TL idari para cezası uygulanmıştır. Gıda İhracatı için 111, izleme gibi programlar için 13 adet numune alınmıştır. Alınan ihracat numunelerinin analiz sonuçları uygun çıkmıştır. İzleme gibi nedenlerle alınan numunelerin analiz sonuçlarından 1 adeti olumsuz olup, idari para cezası uygulanmıştır. İlimizdeki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine; Aralık ayı içerisinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihraç edilen 2 bin 319 ton iç fındık için 111, ihraç edilen 830 ton diğer gıda maddeleri için 36 olmak üzere toplam 147 adet sertifika düzenlenmiştir. Gıda İşyerlerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik gereği başvuran gıda iş yerlerinden 59’una işletme kayıt belgesi ve 1 adet yem bayisine yem kayıt belgesi verilmiştir. İlgili esnafın başvuruları üzerine 3 adet tütün/alkol satış belgesi düzenlenmiştir” dedi.
KIRSAL KALKINMA VE TARIMSAL ALTYAPI FAALİYETLERİ
“Ekonomik yatırımlar kapsamında 14 yatırımcıya 3 milyon 170 bin TL hibe ödemesi yapıldı” diyen Kabaoğlu açıklamasına şöyle devam etti; “Ekonomik yatırımlar kapsamında 14 yatırımcıya inşaat ve makine-ekipman hakedişleri karşılığı olarak 3 milyon 170 bin TL hibe ödemesi yapıldı. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı Makine Ekipman Hibe Desteği kapsamında çiftçilere verilen 17 adet makine-ekipman kontrolü yapıldı. Aralık ayında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 17 adet satış, 4 adet intikal, 2 ifraz,2 adet tarımsal amaçlı yapı izinlendirme ve 1 adet elektrik aboneliği işlemi sonuçlandırılmıştır. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında oluşturulan İl Teknik Komitesi, Müdürlüğümüz toplantı salonunda 2015 yılı 4. olağan toplantısını gerçekleştirdi. İlimizdeki tarımsal yayım ve danışmanlık faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıdaki görüşler Bakanlığa gönderilmek üzere rapor haline getirildi. Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında 2015 yılı tebliği kapsamında ödenecek olan toplam 192 bin TL’lik desteklemenin 1. dilim ödemesi olan 128 bin TL’nin danışmanlık hizmeti veren 6 kuruluşun hesabına yatırıldı. Tarım yayımcısı ve tarım danışmanı sertifikası olan 3 kişinin sertifika vize işlemleri gerçekleştirilmiştir.”
EĞİTİME ARALIKTA DA DEVAM
Kabaoğlu, Meyveciliği Geliştirme Projesi Kapsamında Nasırlı köyünde çiftçilere yeni tesis edilen bahçelerinde budama demonstrasyonları gerçekleştirildiğini belirterek
“Tarımsal Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında Aralık ayı içerisinde Merkez Beyköy Beldesinde Arı Yetiştiriciliği konulu çiftçi kursu açıldı. Merkez Dağdibi Köyünde kadın çiftçilere yönelik olarak Gıda Muhafaza Yöntemleri ile Yemeklik Baklagillerin Beslenmemizdeki Yeri ve Önemi konularında eğitim çalışması yapıldı” dedi.