Düzce’de Tarım Alanında Mart Ayı Faaliyetleri Açıklandı

Güncelleme Tarihi:

Düzce’de Tarım Alanında Mart Ayı Faaliyetleri Açıklandı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 17:58

FOTO:TARIMDA MART AYI.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, 2015 yılı Mart ayı içerisinde yapılan faaliyetleri açıkladı.
Kabaoğlu bitkisel faaliyetler kapsamında il genelinde yapılanları şu şekilde sıraladı; “Fındık alan bazlı gelir desteği kapsamında fındık üreticilerine ödenmek üzere 69 milyon 921 bin TL’lik ödeme icmalleri hazırlanarak Bakanlığa gönderildi. 2014 yılı fındık alan bazlı destekleme ödemelerine ait icmaller, ödemesi yapılmak üzere Bakanlığımıza gönderilmiştir. Bu kapsamda 25 bin 357 adet çiftçimize 69 milyon 921 bin 754 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.”
Meraların üreticilere tahsis edildiğini belirten Kabaoğlu, “Çilimli İlçesi Yenivakıf Köyü sınırları içerisindeki 39 bin 823 metrekare yüz ölçümlü mera alanı 77 adet çiftçi hane reislerine tahsisleri yapılmıştır. Mera Islah ve Amenajman Projesi çalışmaları devam eden mera alanlarına 44 ton yüzde 26 can gübresi atıldı. İlimizde faaliyet gösteren Gübre, Tohum, Bitki Koruma Ürün Bayileri ile Zirai Mücadele Alet ve Makine Bayilerine yönelik eğitim toplantısı yapıldı. Düzce’de faaliyet gösteren 68 adet gübre bayi ile 28 adet tohum bayisi teknik elemanlarca denetlendi” dedi.
37 bin 966 baş büyükbaş hayvana şap aşısı 2 bin 723 adet kuduz aşısı yapıldığını bildiren Kabaoğlu, “Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında devam eden 2015 İlkbahar Şap aşılama kampanyasında 281 köyde 37 bin 966 adet büyükbaş hayvana şap aşısı yapıldı. 2015 yılı Kuduz hastalığı ile mücadele kampanyasında da 188 köyde 2 bin 723 adet Kedi-Köpeğe kuduz aşısı yapılmıştır. Hayvan pazarının açık olduğu günlerde hayvan pazarı içerisinde denetimler yapılmış ve herhangi bir olumsuz duruma rastlanılmamıştır. İlimizde meydana gelen ve sağlık kuruluşlarına intikal eden 38 adet ısırık vakası için köpek ve kediler 10 gün müşahede altına alınmış ve müşahede sonucunda kuduz hastalığı yönünden olumsuz bir durum gözlenmemiştir. Yine ilimizdeki 3 bin 802 baş 0-3 ay arası büyükbaş hayvana kulak küpesi takılmıştır. İlimizden 50 adet Veteriner Sağlık Sertifikası ile bin 400 ton hayvan maddesi (tavuk ayağı) ihracatı yapılmıştır. Düzce’den diğer illere Veteriner Sağlık Raporu ile 105 büyükbaş, 150 arı ve 1 milyon 772 bin 810 adet kanatlı ve 257 bin adet damızlık yumurta sevk edildi. Düzce’de ki mevcut 3 kesimhanede kesimi gerçekleştirilen 506 adet büyükbaş hayvanın kesim öncesi ve kesim sonrası muayeneleri yapılarak 111 bin 346 kg etin tüketime sunulması sağlanmıştır” dedi.
Kabaoğlu, Mart ayı içerisinde il genelinde faaliyet gösteren gıda üretim, satış ve toplu tüketim iş yerlerinde 358, yem satışı yapan iş yerlerinde 11 olmak üzere toplam 369 adet denetim yapıldığını bildirdi.
Kabaoğlu fındık ihracatı ile ilgili olarak ise “Düzce’de ki ihracatçı firmaların başvurusu üzerine Mart ayı içerisinde Avrupa Birliği ülkelerine Bin 676 ton iç fındık için ihraç edildi. Avrupa Birliği dışı ülkelere ise 602 ton diğer gıda maddeleri ihraç edildi” dedi.
Kabaoğlu, kırsal kalkınma ve tarımsal altyapı faaliyetleri ile ilgili olarak ise şunları aktardı: “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programı kapsamında hibe başvurusu yapan 49 proje ile ilgili değerlendirmeler yapılarak Bakanlığa gönderildi. Bakanlık veri kayıt sistemine girişi yapılan 49 adet Ekonomik Yatırım Projesinin İl Proje Değerlendirme Komisyonunca değerlendirilmeleri tamamlandı ve Bakanlığa gönderildi. Hibe programları kapsamında dağıtımı gerçekleştirilen makine ve ekipmanların kontrollerine devam edildi. Suncuk, Osmanca, Kabalak, Esençam ve Esentepe köylerinde Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklemesi Programı, Makine Ekipman desteklemeleri kapsamında 2013 ve 2014 yıllarında verilmiş olan 33 adet makine- ekipmanın kontrolleri yapıldı.”
Hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını bildiren Kabaoğlu “Düzce’de 6-8 Ocak 2015 tarihinde meydana gelen aşırı kar yağışı ve 1 Şubat 2015 tarihinde meydana gelen fırtına sebebiyle başta seralar olmak üzere meydana gelen zararlarla ilgili hasar tespit çalışmaları tamamlanmıştır” dedi.
Kabaoğlu son olarak kadın çiftçilere yönelik eğitimlerin sürdüğünü söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!