Düzce’de Geçen Yıla Göre Kurbanlık Satışı Düşecek

Güncelleme Tarihi:

Düzce’de Geçen Yıla Göre Kurbanlık Satışı Düşecek
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2015 14:01

DÜZCE KURBANLIK SATIŞI DÜŞECEK.

Düzce Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Şerif Ali Karanfil, bu yıl Düzce’de kurbanlık satış oranının düşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. Düzce’de Türkiye ortalamasının aksine büyükbaş hayvanların kurban için daha fazla tercih edildiğini aktaran Karanfil, kurbanlık seçiminde dikkate alınacak hususlar ile ilgili de önemli bilgiler verdi.
Kurban Bayramına az bir süre kala Veteriner Hekimler Odası Başkanı Şerif Ali Karanfil hayvan pazarının nabzını tuttu. Veteriner Karanfil, Düzce’nin Türkiye ortalamasının aksi bir tutum izleyerek daha çok büyük baş hayvanları tercih ettiğini söyledi. Geçen yıl kesilen büyükbaş hayvan sayının 10 bin 500 civarında olduğunu hatırlatan Şeref Ali Karanfil, bu yıl bu miktarın düşeceğini tahmin ettiklerini kaydederek “Türkiye genelinde yaklaşık 800 bin büyük, 2 milyon küçük olmak üzere toplam 2 milyon 800 bin hayvan kurban bayramı münasebetiyle kesiliyor. Bu rakamda ortalama Türkiye genelinde kesilen hayvan miktarının yüzde 25 - 30’unu oluşturuyor. Düzce’de bu olay biraz ters orantılı. Büyükbaş hayvan kesimi daha fazla. Ortalama olarak geçen yıl 10 bin 500 civarında büyükbaş, 2 bin 150 civarında da küçükbaş hayvan kesildi. Biz yıllara göre istatistikleri tutuyoruz. Hayvan hareketlerine bakıyoruz. Bu yıl için beklentimiz, bu kesim miktarında düşüş olması. Hayvan hareketlerine ve Düzce’nin kurban potansiyeline baktığımızda beklentimiz 9 bin 500 civarında büyükbaş, 2 bin civarında da küçükbaş hayvan kesimi” diye konuştu.
Vatandaşlara kurbanlık seçimi ile ilgili önemli önerilerde bulunan Veteriner Karanfil açıklamasında sertifika vurgusu yaparak “Kurban alacaklar hayvanların mutlaka mahalli idarelerce yetkilendirilmiş olan satış noktalarından yani hayvan pazarlarından almalı. Çünkü buraya gelen hayvanlar mutlaka belgeli ve sertifikalı oluyor. Çiftlikten hayvan satın alanların da veteriner hekim kontrolünden geçmiş hayvanları tercih etmelerini önemle duyuruyoruz. Dış bakıda sağlıklı bir hayvanın tüyleri parlak ve yatıktır. Ağızda ve burunda akıntı yoktur. İshal yoktur. Duruş itibariyle de kambur, çelimsiz durmayan bir hayvan bu sağlıklıdır imajı yaratır” dedi.
Düzce’nin hayvan potansiyelinin kurban talebini karşılayacak durumda olduğunun altını çizen Karanfil şöyle konuştu: “Bizim hayvan potansiyelimiz talebi karşılayabilecek durumda. Piyasanın arz talep dengesinde fiyatlarla oyna açısından dışarıdan hayvan girişi oluyor. Bizim büyükbaş varlığımız yaklaşık 80 bin civarında. Hayvanların dışarıdan gelmesi fiyatlarla ilgili.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!