Düzce’de Amerikan Beyaz Kelebeğine Karşı İlaçlı Mücadele

Güncelleme Tarihi:

Düzce’de Amerikan Beyaz Kelebeğine Karşı İlaçlı Mücadele
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 09:172dk okuma

DÜZCELİ ÇİFTÇİNİN EN BÜYÜK SORUNU OLAN AMERİKAN BEYAZ KELEBEĞİ İLE MÜCADELE BAŞLATILDI.

Düzce’de çiftçinin büyük sıkıntı çektiği Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili birinci dölüne karşı ilaçlı mücadele başlatıldı.
Düzce’de ilk kez 1997 yılında görülen ve son yıllarda popülasyonu artan, başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin birinci dölüne karşı ilaçlı mücadeleye başlandı.
Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, geçen yıl Amerikan Beyaz Kelebeği görülen alanlarda yapılan saha taramalarında birinci dönem larvalarının yumurtadan çıkıp ağlarını oluşturmaya başladıkları tespit edildiğinden, 21Haziran 2015 tarihinden itibaren köyün ortak alanları, tarla yolları ve araçların girebildiği ev bahçelerinde toplu mücadeleye başladıklarını bildirdi.
İl Müdürü Kabaoğlu, “Toplu mücadele çalışmaları sırasında çiftçilerimizde kendi bahçelerini kontrol etmeleri gerekmekte. Yapraklarda Amerikan Beyaz Kelebeği larvası tarafından örülmüş ağlar ile karşılaştıklarında budama makası ile keserek imha etmeleri gerekiyor. Yada İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırılarak ilaç alınıp ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekiyor” dedi.
Kabaoğlu Düzce’de 2012, 2013 ve 2014 yıllarında yapmış olduğumuz toplu mücadelenin başarılı geçtiğini söyledi.
İl Müdürü Kabaoğlu, ilaçlı mücadele için İl Özel İdaresinin 87 bin TL’lik kaynak desteği yaptığını, toplu mücadele için 16 kişiden oluşan 8 ekibin Merkez, Gölyaka ve Gümüşova İlçelerinde sahada ilaçlı mücadeleye başladığını bildirdi. Kabaoğlu bunun yanında ekiplere teknik personellerin refakat ettiklerini, muhtarlıklara kısmen ilaç dağıttıklarını, ayrıca bu kapsamda ilgili muhtarlıklara 2013 yılında dağıtmış olduğu dal kesme makaslarından faydalanmalarını, mücadeleyi 48 köyde sürdüklerini, ayrıca Çilimi İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Ziraat Odası tarafından ortaklaşa olarak 15 köy ve 6 mahallede ayrı bir mücadele yapıldığını, ilaçlamada çevreye, arılara ve insana zarar vermeyen biyolojik insektisit kullandıklarını aktardı.
Toplu mücadele yapılacak köyler ise şu şekilde; Hacıyakup, Kahveleryanı, Hamamüstü, Çaybükü,
Gölormanı, Adaköy, Çınarlı, Yakabaşı, Aydınpınar, Elmacık, Çakırhacıibrahim, Köprübaşı Ömer Efendi, Kutlu, Üçyol, Develi, Kaymakçı, Konaklı, Kadıoğlu, Küçükahmetler, Taşköprü, Duraklar, Mamure, Ballıca, Fevziye, Şaziye, Yayakbaşı, İslahiye, Alacamescid, Küçükmehmetler, İshaklar, Hocaoğlu, Esenli, Bataklıçiftlik, Kiraztarla, Yenikaraköy, Arabacı, Kuşaçması, Topçular, Kızılcık, Dikmeli, Yenitaşköprü, Kuşoğlu, Paşakonağı, Çalılık, Ozanlar, Yenivakıf, Turaplar, Söğütlü, Otluoğlu, Sarımeşe, İhsaniye, Yeniköy, Karaderehasanağa, Y.Karaköy, Bahçeköy, Tepeköy, İstilli, Pırpır, Açma, Döngelli, Sarıdere, Yeşiltepe Mahallesi, Kemeryanı, Şerefiye Mahallesi (Çilimli), İçmeler, Ulucami Mahallesi (Çilimli), Sultaniye, Mahirağa Mahallesi (Çilimli) ve Hacıkadirler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!