Düzce Belediyesi’nin De Katkılarıyla Evde Bakım Hizmetinde Pilot İl Düzce

Güncelleme Tarihi:

Düzce Belediyesi’nin De Katkılarıyla Evde Bakım Hizmetinde Pilot İl Düzce
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2015 11:07

EVDE SAĞLIK HİZMETLERİNE DÜZCE BELEDİYESİ DE KATKI YAPIYOR.

Düzce Valiliği, Düzce Belediyesi, Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ve Düzce İl Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın paydaşları olduğu ve yaz başında imzalanan protokol ile faaliyete geçen “Evde Sağlık Bakım Hizmeti” uygulamasından Düzce’de toplam bin 767 kişi yararlanıyor.
Düzce Valisi Ali Fidan, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, İl Sağlık Müdürü Dr. Mahir Arslan ile İl Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Zeki Yıldırım’ın ortaklaşa imzaladığı protokol kapsamında yürürlüğe giren “Evde Sağlık Bakım Hizmeti” yaygınlaşıyor.
İlk çalışmaların 2011 yılında başladığı “Evde Sağlık Bakım Hizmeti” veritabanında toplam 5 bin hasta kaydının bulunduğu belirtilirken bu sayı içerisinde 2 bin 600 hastanın halen takip edildiği, hizmet almaya devam eden bin 767 hasta olduğu, toplam ziyaret edilen ise 4 bin 300 hasta olduğu ifade edildi.
Haziran 2015 tarihi itibariyle Düzce pilot il konumuna yükseltildikten sonra 8 araç, 2 doktor ve 11 hemşire ile hizmet veren ekibin sayısı iki katına çıkarılarak hastaların ihmal edilmeden hızlı şekilde bakımı sağlanıyor.
Düzce Belediyesi’nin de paydaşlarından biri olduğu uygulama kapsamında ayda 200 kişinin sondasının değiştirildiği, haftada 100 kişiye üç defa, 80 kişiye iki defa, 70 kişiye de bir defa günlük enjeksiyon yapıldığı, haftada 90 kişiye üç defa, 70 kişiye iki defa, 100 kişiye de bir defa günlük pansuman yapıldığı, ayda bir 60 kişiden kan alındığı ve tahlilinin yapıldığı, 15 günde bir 115 kişinin kan tahlili alındığı, tedavisi olmayan yaklaşık 900 kişinin Aile Hekimlerine bildirildiği, reçete ve ambulans hizmeti sağlandığı kayıtlara geçmiş durumda.
2011 - 2015 yılları arasında Koordinasyon Merkezi’ne yaklaşık 5 bin çağrı yapıldığı ve başvurulardan 4 bin 300’üne hizmet verildiği belirlendi. Ayrıca “Evde Sağlık Bakım Hizmeti Ambulansı”nın bu tarihler arasında yaklaşık 2 bin 900 hasta nakli yaptığı ifade edildi.
Protokol ortaklarının faklı görevler üstlendiği hizmet kapsamında vatandaşların gelir tespitinin yanı sıra, ayni yardım, tamir ve bakım işlemleri ile hasta nakil işlemleri de müdürlükler tarafından uygulanıyor. Protokol ortakları, Evde Sağlık Bakım Hizmeti ile sahada çalışan ekiplerin etkileşimi sayesinde vatandaşın eksik ve ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan çalışmaları yürütüyor.
KOAH gibi solunum sistemi hastaları, yatağa bağımlı hastalar, terminal dönem palyatif bakım hastaları, ileri derecedeki, kas hastaları ve evde sağlık hizmeti kapsamına alınan hastaların ihtiyaç duyduğu ağız ve diş hastalıkları gibi durumlar evde bakım hizmeti kapsamına alınıyor. Evde Sağlık Bakım Hizmeti için başvurular mesai saatleri içinde hastanın kendisi ya da yakını aracılığı ile aile hekimlerine, hastanelerdeki evde sağlık hizmetleri birim polikliniklerine, il halk sağlığı müdürlüğü koordinasyon merkezlerine bizzat giderek veya telefon ile başvuru yapabiliyor.
Başvuruda gereken belgeler ise hastanın nüfus cüzdanı ile varsa mevcut doktor raporları yeterli olacak. Form ile başvuru yapanların ise kayıtları aile hekimleri veya evde sağlık birimi tarafından doldurularak alınıyor. Düzce’de evde sağlık hizmetinden yararlanmak için Türkiye genelinde tesis edilen 444 38 33 numarası mesai saatleri içinde aranabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!