IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 15:04
MEVLANA HAFTASI ANILIYOR
Hoşgörü ve barışın sembolü, yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsü ve din bilgini olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin 742. Vuslat yıldönümü için Düzce Belediyesi tarafından program düzenlendi.
Düzce Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlanan program 17 Aralık tarihinde saat 19,00’da 18 Temmuz salonunda gerçekleştirilecek. Mevlana 742. Vuslat yıldönümü için önce İstanbul Semazen Topluluğu sema gösterisi sunacak. Ardından Zahid-Ül Kevseri Tasavvuf Grubu tarafından tasavvuf dinletisi gerçekleştirilecek. Programın son bölümünde de, televizyon ve radyo programcısı, şair Serdar Tuncer Mevlana söyleşisi ile izleyicilerle buluşacak.
HZ. MEVLANA KİMDİR?
Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ve barışın sembolüdür. Yüzyıllarca süregelen bir hoşgörünün öncüsüdür ve din bilginidir. Asıl ismi Muhammed Celaleddindir. Mevlana ismi efendimiz anlamına gelmektedir. Mevlana´nın Rumi olarak bilinmesi geçmiş yüzyıllarda Diyarı Rum olan Anadolu´nun vilayetinden Konya´ da uzun süre ikamet etmesidir.
Hayatının uzun bir bölümünü orada geçirmiştir ve türbesi de Konya´dadır. Mevlana´nın doğum yeri 1207 yılında Afganistan´ın Belh şehridir. Anadolu´nun en bilinen evliyalarından olan Mevlana Hazretleri Şems-i tebrizi ile yakın dostluk kurmuştur. Annesi Belh emiri Rükneddinin kızı Mümine Hatundur. Babası Belh şehrinin ileri gelen bilginlerinden olup, bilginlerin sultanı unvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veleddir. Babası Sultanü-l Ulema Bahaeddin Veled bazı siyasi olayların ve yaklaşmakta olan Moğol istilasının nedeniyle Belh şehrinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Öncelikle Nişabura gitmişler, orada Mutasavvıf Ferüddin Attar ile karşılaşmışlardır.
Mevlana hazretleri küçük yaşına rağmen, mutasavvıf Ferüddin Attarın ilgisini çekmiştir. Şems tebrizi ile 15 Kasım 1244 yılında karşılaşmıştır. Yüce gönüllü, güzel fikirli olan Mevlana hazretleri, Şems tebrizi ile tanışmasının bir soru ile başladığı bazı kaynaklarda açıkça belirtilmiştir. İlk karşılaşmalarında Şems´ in Mevlana´ ya Bayezid´ i Bistami ile Hz. Peygamberi kıyaslayan bir soru sorulduğunda Mevlana´ nın vermiş olduğu cevabı çok beğenerek Mevlana ile kucaklaştığı belirtilmiştir. Mevlanın hayatında en önemli bir yere sahip olan Şems tebrizi, Mevlana için dönüm noktası olmuştur. Aslına bakılırsa Mevlana Şems Tebrizi, Şems Tebrizi Mevlana ayrı kullanılmamaktadır. O kadar bütünleşmiş ve birbirinden ayrı düşünülemeyen iki ayrı hoşgörü timsali. Beraberlikleri uzun sürmesi ve Şems aniden vefat etti. Mevlana ise bu terk edilişin ardından uzun süre inzivaya çekilip Selahaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi ile yakınlık kurmaya başladılar. Mevlana Hazretleri 17 Aralık 1273 günü Hakk´ın rahmetine kavuşmuştur. Hoşgörünün simgesi olan Mevlana´yı anlatmak için satırlar da kelimelere de kifayetsiz kalacaktır. Fakat onun güzel ve ruhumuzu yakan sözleri her zaman kulaklarımızdadır.