IHA
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2015 10:04
DÜZCE'NİN AKÇAKOCA İLÇESİNDE DÜZENLENEN PANELDE DENİZLERİN TEMİZLİĞİ KONUŞULDU. PANELE KONUNUN UZMANLARI KONUŞMACI OLARAK KATILDI.
Akçakoca Belediyesi ve Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) tarafından düzenlenen "Deniz Temizliği" konulu panel, belediye meclis salonunda yapıldı.
Panelde ilk sunumu Düzce üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şerife Gülsün Kırankaya yaptı. Dünya üzerinde suların tuttuğu alan üzerine bilgiler veren Kırankaya, deniz ortamlarını besin, atıklar, ticari faaliyetler, eğlence ve deniz ticareti boyutuyla anlattı. Doç. Dr. Şerife Gülsün Kırankaya, slayt gösterimi eşliğinde yaptığı sunumunda Dünya nüfusunun yarısından fazlasının kıyısal bölgelerde yaşadığını belirtti. İnsan toplumlarının denizlerde sebep olduğu başlıca sorunları habitat’ın bozulması olduğunu işaret eden Kırankaya, deniz kirliliği çeşitleri konusunda ise termal kirlilik, evsel atık, kimyasal atıklar ve radyoaktif kirlilik türleri üzerine ayrıntılı bir sunum yaptı.
Kürsüye çıkan ikinci isim Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Arif Güngör oldu. Deniz turizminin bileşenlerini kıyı turizmi, dalış turizmi, su altı turizmi, su sporları turizmi, su ürünleri, kruvaziyer turizmi ve yat turizmi olarak sınıflandıran Güngör, her bir turizm bileşenini, özellikle deniz kirliliği boyutuyla ve kirli denizlerin turizm üzerindeki olumsuz etkileri üzerine bir anlatım yaptı.
Panele konuşmacı olarak katılan Derin Deniz Dalış Merkezi yöneticisi Volkan Demircioğlu ise Karasu açıklarında 1944 yılında batırılan Alman Denizaltısının ağlardan temizlenmesi çalışmalarında yıllarca yer almış olan biri olarak bu çalışmalarla elde ettiği deneyimlerini izleyicilerle paylaştı. Dalış turizminin önemi üzerine uzunca bir sunum yapan ve deniz dibi temizliği konularında su altı çalışmalarının fotoğraflarını paylaşan Demircioğlu, sunum sonrasında dinleyicilerin kendisine yönelttiği soruları yanıtladı. Bazı dinleyicilerin gerek sorularıyla, gerekse de yaptığı açıklamalarla katkı verdiği panelin sonunda Demircioğlu, kendisinin 41 yaşında olduğunu ifade ederek, kendi kuşaklarının kayıp kuşak olduğunu ve denizlerin kirletilmemesi konusunda yeni neslin eğitilmesi gerektiğinin şart olduğunu sözlerine ekledi. Panelin sonunda ise panelistlere teşekkür belgeleri verildi.