2016’nın Hedefi 120 Bin Ünite Kan

Güncelleme Tarihi:

2016’nın Hedefi 120 Bin Ünite Kan
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2016 16:31

BATI KARADENİZDE HEDEFİN 120 BİN ÜNİTE KAN OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Türk Kızılayı Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi, bölgede 7 İlde kan toplama faaliyetlerine devam ediyor. 2015 yılında bölge genelinde 112 bin ünite kan toplanırken, 2016 için ise 120 bin ünite hedeflendi.
Batı Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Hasan Ergen, kan bağışı hakkında detaylı açıklamalarda bulundu, Batı Karadeniz’de 7 İlde devam eden kan toplama kampanyaları ile bölgedeki hastanelerin kan ihtiyacının karşılanmaya çalışıldığını bildirdi.
Ergen, “Bölgemizde İzmit, Sakarya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük ve Bartın İlleri bulunmaktadır. Bu illerdeki hastanelerde yatan hastalarımızın kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Günlük planlamalar doğrultusunda sahada, fabrikalara, insanların yoğun olduğu yerlere gezici ekipler düzenlemekteyiz. Bölgemizde ayda yaklaşık 200’den fazla gezici ekip gerçekleştirmekteyiz. 2015 yılında yaklaşık 112 bin ünite kan topladık ve hastanelerde ihtiyacı karşılamak için gönderdik. 2016 yılında ise hedefimiz yaklaşık 120 bin. Bunun için planlamalarımızı yaptık. 2016 yılında Ocak ayında 8 bin 300 ünite kan topladık. Şubat ayında da 8 bin 500 civarında toplamayı planlıyoruz. Diğer aylarda tempomuzu artırarak devam edeceğiz” dedi.
Düzce’nin nüfus oranına göre toplanan kan ünite sayısının belli olduğunu vurgulayan Ergen, özellikle kışın ve Ramazan ayında kan bağışı oranlarının düştüğünü belirtti.
Ergen, “Düzce’de 2015 yılında 19 bin 500 ünite kan toplandı. 2016 hedefi de aynı çünkü Düzce doygunluğa ulaştı. Nüfusla doğru orantılı olduğu için üst seviye 20 bin civarında. Hastaneler bize kan talebinde bulunduklarında gezici araçlarımızla gönderiyoruz. Kışın ve Ramazan aylarında kan ihtiyacı için bir sıkıntı oluşuyor. Kış mevsiminde grip salgını olması, sahaya fazla çıkamamamız. Ramazan ayında da kan bağışı oranı ciddi oranda düşüyor. Dönem dönem sıkıntı yaşıyoruz” şeklinde konuştu.
Toplanan kanın yüzde 80’ninin sahadan elde edildiğini vurgulayan Ergen, sabit bağış oranının yüzde 20’lerde olduğunu söylerken, gezici araçlarla ilçelerde düzenlenen kampanyaların, yetkililerle görüşmeler yapılarak planlama dahilinde alt yapısının oluşturulduğunu kaydetti.
Bazen kan bağışı için kurumsal talepler geldiğini ve bunların da değerlendirildiğini söyleyen Ergen, kan bağışının gönüllülük esasına dayandığını ifade eden Ergen, “Kan vermek isteyen kişinin sağlıklı olması gerekiyor. Kan bağışının ardından tarama testleri yapılıyor. Veren kişinin sağlığı açısından değil de gönüllülük sloganı ile bağış alıyoruz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!