Güncelleme Tarihi:
DİYARBAKIR (AA) - Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral, "6-7 Ekim olayları bölgenin ekonomisinde tamiri zor olan çöküntüler yarattı. Bunlar 2 günde gerçekleşiyor, ama bu yaraların sarılması çok uzun zamanlar alıyor" dedi.
Güral başkanlığındaki TÜGİK heyeti, Güneydoğu Girişimci Genç İşadamları Derneği'nin üyeleriyle bir araya geldi. Diyarbakır'da bir otelde yapılan görüşmede konuşan Güral, genç girişimcilerin önünü açmak istediklerini söyledi.
Çözüm süreci çalışmaları kapsamında bölgedeki diğer illeri de ziyaret ettiklerini, herkesin güven ortamına ihtiyacının bulunduğunu anlatan Güral, bunun son derece önemli olduğuna dikkati çekti.
Bölgede yaşanan en küçük bir sorunun İstanbul, Ankara, Trabzon'da da hissedildiğini dile getiren Güral, "Hepimiz aynı topraklarda yaşıyoruz. Benzer sektörlerde çalışıyoruz. Hepimizin birbirine çok ihtiyacı var. Gün, bir ve beraber olma günüdür. Moralimizin en yüksek olma günüdür. Bunu birbirimize tutunarak, birbirimizin koluna girerek destek vererek sağlayacağız" diye konuştu.
Güral, sivil toplum örgütlerinin çok önemli olduğunu, desteklenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini aktardı.
Bölgeyi sürekli ziyaret ettiğini ifade eden Güral, şöyle devam etti:
"6-7 Ekim olayları bölgenin ekonomisinde tamiri zor olan çöküntüler yarattı. Bunlar 2 günde gerçekleşiyor ama bu yaraların sarılması çok uzun zamanlar alıyor. Bu tür sıkıntılı olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Bunun yaşanmaması dileğiyle tabi bizlerin de yapması gerekenler var. Birbirimize güç ve moral vererek bu sıkıntılı süreci bir an önce aşmalıyız. Olumlu mesajlarla bu sıkıntıların aşılacağına inanıyorum. Bölgemizin incisi Diyarbakır'dır. Çok önemli bir potansiyele sahip, turizm başta olmak üzere. Potansiyel çok fazla. Yeter ki moral ve motivasyon olsun."
- Olaylar enflasyonun 5 kat artmasına neden oldu
Güney ve Güneydoğu Genç İşadamları Federasyonu (GİAF) Başkanı Abdulkadir Akboz da ülkenin en önemli konularından birinin çözüm süreci olduğunu, buna yönelik tarafların yürüttüğü görüşmelerin sürdüğünü, süreci çok önemsediklerini söyledi.
Sürecin sadece bölgenin sorunu değil, tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu kaydeden Akboz, "Çözüm sürecinin konuşulduğu bir dönemde Diyarbakır ve bölgeyi çok olumsuz etkileyen 6-7 Ekim olayları yaşandı. Burada hala psikolojik etkileri devam ediyor. Rakamsal kayıplar da çok büyük. Öncelikle hayatını kaybeden 50 vatandaşımız var" ifadelerini kullandı.
Akboz, olaylarda sosyo ekonomik kaybın yüzde 60'lara kadar yükseldiğini, kasım ayında ülke genelinde yüzde 0.18 olan enflasyonun Diyarbakır'da neredeyse 5 kat artarak yüzde 0.71'e yükseldiğini vurguladı.
- İller arasındaki gelişmişlik farkı
Olaylar sonucu iller arasındaki gelişmişlik farkının 11 kat arttığına dikkati çeken Akboz, konuşmasını şöyle tamamladı:
"İhracat tam gaz ilerlerken bir yandan Suriye bir yandan 6-7 Ekim olayları nedeniyle ihracatta ciddi bir düşüş yaşandı. Turizm cenneti olan bölgemizde sadece Mardin'de 600'e yakın rezervasyon iptal edildi. Diyarbakır'daki fabrikalarda üretimde düşüş yaşandı. 6 fabrika kapandı. İşsizlik oranı arttı. Bu olaylardan dolayı bölgedeki iş adamların moral ve motivasyonlarının artırılması lazım. Hükümetin de gerekli desteği vermesi gerekiyor."