IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2015 11:15
DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ’NÜ NEDENİYLE YAZILI BİR AÇIKLAMA YAPAN TTKD KURUCU BAŞKANI MEHMET BARAK, HAKLARININ YANI SIRA TÜKETİCİLERİN KARŞI KARŞIYA OLDUĞU SORUMLULUKLARA DA DEĞİNDİ.
Avrupa Birliği’nde Tüm Tüketicileri Koruma Derneği’nden (TTKD), 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle yapılan açıklamada, tüketicilerin hakları kadar sorumluluklarının da olduğuna vurgu yapılarak, “Tüketicilerin haksız, bedelsiz ürün hizmet kullanımı, diğer tüketicilerin haklarını gasp eder” denildi.
Dünya Tüketici Hakları Günü’nü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan TTKD kurucu başkanı Mehmet Barak, haklarının yanı sıra tüketicilerin karşı karşıya olduğu sorumluluklara da değindi. Tüketici haklarının, toplumun her kesimini ilgilendiren, hiçbir kesimin kayıtsız kalamayacağı bir husus olduğunu kaydeden Barak, tüketicilerin korunması konusunun son yıllarda dünya genelinde daha çok önem kazandığını belirtti. Tüketicilerin, çarşı, pazar alış verişi gibi günlük yaşamları içerisinde yer alan ekonomik faaliyetlerinde ‘taraf’ olduklarını da bildiren Barak, bundan ötürü tüketicilere çok büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. TTDK Başkanı Barak, tüketicilerin, hakları kullanırken özellikle haksız kullanımdan kaçınmaları gerektiğini de dile getirdi.
EN BÜYÜK BEDELSİZ KULLANIM, DİCLE ELEKTRİK BÖLGESİNDE
Daha çok haksız kullanımdan dolayı her alanda israfın alabildiğine arttığına vurgu yapan TTDK Başkanı Mehmet Barak, ‘’Örnek olarak enerji konusunu ele alalım. Sadece Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman ve Şırnak’ta her yıl 8 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi, haksız kullanımdan ötürü israf ediliyor. Kayıt dışı kullanım ve bedeli ödenmediği için israf edilen bu enerjinin Karakaya Barajı’nın yıllık üretim kapasitesinin üzerinde olduğunu söylersek, israfın boyutunu daha net ortaya koymuş oluruz. Böylesi haksız kullanımda bulunan tüketiciler, aslında diğer tüketicilerin haklarını bir anlamda gasp ediyorlar. Birileri haksız ve bedel ödemediği için gereğinden fazla elektrik enerjisi kullandığı için, diğer tüketicilerin kaliteli ve kesintisiz enerji alma hakkını engellediği gibi, bu tür davranışlar, enerji dışındaki alanlarda da diğer tüketicilerin hakkını engelleme sonucunu doğurmaktadır. Bundan dolayı tüketiciler, hak ve sorumluluk dengesini iyi ayarlamalıdırlar’’ şeklinde konuştu.
DÜNYA TÜKETİCİ HAKLARI GÜNÜ
Her yıl 15 Mart tarihi Dünya Tüketiciler Günü olarak kutlanırken, bu günün içerisinde yer aldığı hafta ise, Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanıyor. 15 Mart’ın Dünya Tüketici Hakları Günü olmasının nedenlerinden biri, 15 Mart 1962 yılında o dönemin ABD Başkanı John F Kennedy’nin Temsilciler Meclisinde ilk kez Tüketici Hakları diye bir kavram kullanmasından kaynaklanıyor. İlk olarak Amerika, Avrupa ve İskandinav ülkelerinde ortaya çıkan Tüketici Koruma faaliyetleri, Japonya’ya ve oradan da tüm dünya ülkelerine yayılmaya başladı. Daha sonra Birleşmiş Milletler, 1985 yılında aldığı bir kararla ‘Tüketici Hakları Evrensel Beyannamesini ilan etti. Ardından da bu konuşmanın yapıldığı 15 Mart tarihi ‘Dünya Tüketici Hakları Günü’ olarak kabul edildi.