TOBB heyeti Diyarbakır'da

Güncelleme Tarihi:

TOBB heyeti Diyarbakırda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2014 15:41

- TOBB Başkan Hisarcıklıoğlu: "Burada huzursuzluk varsa Ankara'daki Rifat'da da huzur olamaz. Eğer siz de huzur yoksa bende de huzur yok. Birbirimizin ayrılmaz bir bütünüyüz" - "Huzur olmadığı için Diyarbakır, sermaye ve girişimci ihraç ediyor. Huzurun olmadığı yerde girişimci olmaz"

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Burada huzursuzluk varsa Ankara'daki Rifat'da da huzur olamaz. Eğer siz de huzur yoksa bende de huzur yok. Birbirimizin ayrılmaz bir bütünüyüz" dedi.

Hisarcıklıoğlu başkanlığında Diyarbakır'a gelen TOBB heyeti, bir otelde bölgedeki oda ve borsa başkanlarıyla bir araya geldi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en eski şehirlerinin başında Diyarbakır'ın yer aldığını belirterek, TOBB'un yönetim kurulu toplantısını da Diyarbakır'da gerçekleştireceklerini söyledi.

Yaş ortalaması 21 olan Diyarbakır'ın girişimci sayısının artması için "GARAJ Diyarbakır Girişimci Yetiştirme Atölyesi" kurduklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, sulama kanallarının tamamlanmasıyla kentin "tahıl" ambarına dönüşeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

- "Hedef, 1 milyar dolarlık ihracat olmalı"

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihracatının ilk 9 ayda yüzde 5, Diyarbakır'ın ise yüzde 38 artığını dile getirdi.

"Komşu ülkelerde huzur olsaydı Türkiye rekorunu Diyarbakır kıracaktı" ifadesini kullanan Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

"2002 yılında ilin ihracatı 7 milyon dolardı, bugün 237 milyon dolardır. Irak ve Suriye'de huzur olsaydı 300 milyon doları bulurdu. Bu konuda Diyarbakırlı sanayici kendine hedef belirlemeli. Hedef yıllık 1 milyar dolarlık ihracat olmalı. Bölgedeki sınır kapılarının modernizasyonu sayesinde araçların kapıda bekleme oranı 1 saatten 15 dakikaya indi. Ancak trafik artınca süre yine yükseldi. İkinci köprüyle inşallah bu sıkıntı giderilecek."

- "Çözüm süreci huzur getirdi"

Şehirlerin ve tüccarların geleceğe nasıl baktıklarına ilişkin belirli dönemlerde 81 ilde anket çalışması yaptırdıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle dedi:

"Sorduğumuz sorulardan biri gelecek yılda, şehrinizin ekonomisi Türkiye'den daha fazla mı büyür daha az mı büyür? şeklindeydi. Bu aslında gelecekle ilgili umut sorusudur. Bu yıl mayıs ayında yaptırdığımız ankette Diyarbakır'daki tüccarın yüzde 82'si kentin kalkınacağını belirtti. Bunu çözüm süreci sağladı, çözüm süreci huzur getirdi."

- "Turist sayısı 3 kat arttı"

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, Diyarbakır'a gelen turist sayısında 2013 yılında bir önceki yıla oranla 3 kat artış olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Turist sayısı 3 kat arttı. Bu çözüm süreciyle oldu. 6-7 Ekim olaylarının ardından bölgedeki rezervasyonlar iptal edildi. Yüzde 82 olan geleceğe umutlu bakış oranı yüzde 69'a indi. Huzur olmadan ticaret olmaz, ticaret olmadan da zenginlik olmaz. Ticaretin de tek istediği ortam huzurdur. Huzur olmadığı için Diyarbakır, sermaye ve girişimci ihraç ediyor. Çünkü huzur yok, huzurun olmadığı yerde de girişimci olmaz. Kazanmak istiyorsan bunun ilacı huzurdadır. Burada huzursuzluk varsa Ankara'daki Rifat'da da huzur olamaz. Eğer siz de huzur yoksa bende de huzur yok. Birbirimizin ayrılmaz bir bütünüyüz."

Haberin Devamı

- "Tarihi bir başarı hikayesi yazdık"

Hisarcıklıoğlu, 12 yıl önce kişi başına düşen milli gelirin 3 bin dolar olduğunu işaret ederek, "Bugün 3 kat artış oldu. Tarihi bir başarı hikayesi yazdık. Şimdi hedefimiz bunu 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkarmaktır. Biz bunu yaparız istediğimiz bu ülkeyi zenginleştirmektir. İnşallah bunu yapacağız" şeklinde konuştu.

- "Barış sürecini kalıcı haline getirirsek Ortadoğu'ya da barışı getireceğiz"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da gelir artışının huzur ve güven ortamı ile sağlanacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"Hükümetimiz ve bölge halkı bu konuda çok kararlıdır. Türkiye'deki halkların verdiği destek dolayısıyla hiç kimse çözüm sürecinden geri adım atamaz. Bu barış sürecini kalıcı haline getirirsek Ortadoğu'ya da barışı getireceğiz. Bu sayede refahı sağlayacağız."

Haberin Devamı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar ise çözüm sürecinin kalıcı hale getirilmesiyle Diyarbakır'ın önemli pazarlara hitap edebilen konumuyla yatırımcılara büyük avantaj sağlayacağını anlattı.

Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Ebubekir Bal da çözüm sürecinin önemine vurgu yaparak, "Çözüm süreci sadece bölge halkının değil 77 milyon umududur, ülkenin umududur. Bu nedenle herkesin sahip çıkması gerekiyor" dedi.

TOBB heyeti daha sonra Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!