"Tiroid bebekte gelişme geriliği ve kaybetme riskini artırıyor"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 12:39

"Tiroid bebekte gelişme geriliği ve kaybetme riskini artırıyor"

Haberin Devamı

DİYARBAKIR, (DHA)- DİCLE Üniversitesi Endokrinoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr.Zafer Pekkolay, tiroid hastalığı ve tedavide kullanılan cerrahi yöntemler hakkında eğitim semineri verdi.

Asistan doktor, başhemşire yardımcıları, hemşireler ve personellerin katıldığı eğitim seminerinde konuşan Uzm. Dr. Zafer Pekkolay tiroidin, boynun alt kısmında ve soluk borusunun ön tarafında yer alan, kelebek şeklinde, büyük etkilere sahip küçük bir bez ve metabolizmanın ana düzenleyicisi olduğunu söyledi. Dr. zafer Pekkolay, troidin en yaygın görülen sorunun tiroid bezinin az çalışması olan hipotiroidi olduğunu belirterek, "Tiroid kadınlarda daha sık görülür. En sık görülen tiroid olan hipotiroidinin,sık görülmesinin nedeni ise haşimato hastalığıdır. Haşimato hastalığında vücut tiroid bezini tahrip eder. Eğer tiroid hormonu yetersizse hastaya tiroid hormonu verilir. Bir insanın sağlıklı olabilmesi için tiroid hormonlarının devamlı ve yeterli miktarda salgılanması gerekmektedir. Az miktarda salgılanması vücut fonksiyonlarının yavaşlamasına, fazla miktarda salgılanması ise vücut fonksiyonlarının hızlanmasına neden olmaktadır" dedi.

Cerrahi operasyonun, boynun alt kısmından yapılan küçük bir kesi ile gerçekleştirildiğini belirten Uzm. Dr. Pekkolay, "Boynun orta kısmındaki kaslar ayrılarak tiroide ulaşılmaktadır. Hastalar genellikle ameliyattan 3-4 saat sonra yataktan kalkarak normal beslenebilmektedir. Ameliyattan sonra, genellikle 1 gün içinde taburcu edilen hastalar, 4-5 gün içerisinde sorunsuz şekilde işine dönebilmektedir" ifadelerini kullandı.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!