Güncelleme Tarihi:
DİYARBAKIR (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırılarından dolayı büyük mağduriyet yaşayan çocuklar, huzurlu bir yaşam ve eğitimlerini sürdürmek istiyor.
Sur'da sokağa çıkma yasağının uygulandığı Cevatpaşa, Fatihpaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Cemal Yılmaz ve Savaş mahalleleri ile Gazi Caddesi'nin bir bölümünde terör örgütü PKK mensuplarının yakalanması, kamu düzeninin sağlanması, barikatların kaldırılması, çukurların kapatılması ve patlayıcıların imhası için başlatılan operasyon devam ediyor.
Teröristlerin kazdığı çukur, kurduğu barikat, cadde ve sokaklar ile çukurlara tuzakladığı patlayıcılar nedeniyle 20 bini aşkın kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı ilçede çocuklar da terör saldırıları nedeniyle okullarına gidemedi, eğitimleri, arkadaşları ve öğretmenlerinden uzun süre ayrı kaldı.
Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğünün çalışmalarıyla büyük bölümü misafir öğrenci olarak başka okullarda eğitim görme imkanına kavuşan çocukların en büyük isteği, aileleriyle huzurlu bir yaşam sürmek ve terör endişesi olmadan okula gitmek.
- "PKK okullarımızı yaktı"
Sur'daki evlerini terk etmek zorunda kalan çocuklardan 10 yaşındaki E.G, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan olaylardan çok etkilendiklerini söyledi.
"PKK'lılar, bizim gözlerimizin önünde öğretmeninize ateş etti. Bu olaydan sonra 4 ay okula gidemedim" diyen E.G, silah seslerinden çok korktuklarını belirtti.
E.G, "Sur'daki evimizde kaldığımız süreçte sürekli silah sesleri geliyordu. Çok korktuk. Korkudan 3 gün boyunca mutfakta kaldık. PKK, okullarımızı yaktı, 4 aydır okula gidemiyorum. PKK, okullarımızı yakmasın" dedi.
- "Olaylardan dolayı okula gidemiyorduk"
12 yaşındaki D.K. de olaylardan endişe duydukları için okula gidemediklerini anlatarak "Okula gideceğimiz zaman birden patlama sesi gelmişti. Okula gidememiştik. Daha sonra okula gittiğimizde kimse yoktu. Derslerimizden çok geri kaldık. En çok arkadaşlarımdan ayrı kaldığıma üzülüyorum, onları çok özledim" ifadelerini kullandı.
- "Devlete sığınıyoruz"
11 yaşındaki Z.G. ise teröristlerin evlerinin kapısını çalarak kendilerine baskı uyguladığını aktardı.
"Evimize gelerek bize, 'Siz de gelin, katılın' diyorlar. Ailelerimiz de onlara katılmayacaklarını söylüyor. Eşyalarımızı götürüyorlar. Biz, devlete sığınıyoruz. Terk ettiğimiz evimize döndüğümüzde eşyalarımızı yakıp yıkmışlardı. Kapılarımızı ve pencerelerimizi kırdılar" diyen Z.G, olayların sona ermesini beklediklerini anlattı.
Çocuklardan 13 yaşındaki H.A, teröristlerin saldırılarından dolayı yaşadıkları mağduriyeti dile getirerek teröristlerin kullanmaması için evlerini terk etmek istemediklerini belirtti.
Evlerine gelen teröristlerin kapılarını kırdığına ve kendilerine baskı uyguladığına işaret eden 13 yaşındaki S.G. de "Okula gitmek istiyoruz ama olaylardan dolayı korkudan gidemiyoruz" diye konuştu.
- "Çocukların psikolojileri bozuldu"
Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, huzur ortamının sağlandığı süreçte terör örgütü PKK'nın şehirlerde saldırı hazırlığına girdiğini belirterek şöyle konuştu:
"PKK, bölgeyi iç ve dış odakların desteğiyle ateş çemberine çevirdi. Bu durumdan en çok etkilenen çocuklarımız oldu. Çocukların psikolojileri bozuldu. Çocuklar, şimdi en ufak bir ses duyduklarında korkuyorlar. Çocuklar, ciddi anlamda travma geçiriyorlar. Bu çatışmalarda en fazla çocuklar mağdur oluyor."
Çocukların eğitimini engellemeye hiç kimsenin hakkı olmadığına dikkati çeken Memiş, yaşanan olayların kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Memiş, bu olayların çocukları eğitimden mahrum bıraktığını vurgulayarak şunları kaydetti:
"Örgüt, çocuklar üzerinden siyaset yapmaya son vermelidir. Örgütün saldırıları nedeniyle çocuklar, Şırnak'ta ve Sur'da eğitimlerinden mahrum kalıyor. Öğrenciler, YGS ve TEOG gibi sınavlara başka illerde girmek zorunda kaldılar. Bu da çocuklar üzerinde etki bırakacaktır. Örgütün kendi halkına ne kadar zarar verdiği ortadadır."