Fıstık bahçesindeki bakım, verimi 2 yılda 10 kat artırdı

Güncelleme Tarihi:

Fıstık bahçesindeki bakım, verimi 2 yılda 10 kat artırdı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2018 11:19

Fıstık bahçesindeki bakım, verimi 2 yılda 10 kat artırdı

Haberin Devamı

Ferit ASLAN- Burak EMEK/DİYARBAKIR, (DHA)- DİYARBAKIR'da, 35 yıldır fıstık üreticiliği yapan Necdet Aşan, bir arkadaşının 150 dönümlük arazisindeki 25 yıllık Antep fıstığı ağaçlarını bakımdan geçirerek, son 2 yılda üretimi 10 katına çıkardı. Sadece 1 ton fıstığın elde edildiği 5 bin fıstık ağacının bakımı, sulanması, budanması, ilaçlanması ve aşılanması işlemini yapan Aşan, ürünü Gaziantep ve Nizip'e sattıklarını söyledi.
Diyarbakır'da eski adıyla Türkiye Elektrik Kurumu'ndan emekli olan ve 35 yıldır fıstık üreticiliği yapan Necdet Aşan, arkadaşının Çınar ilçesi İkizoluk köyündeki 150 dönümlük arazisinde üretime geçti. Aşan, önce 25 yıllık 5 bin Antep fıstığı ağacının bakımını yaptı. Bu kapsamda ağaçlar sulama, budama, ilaçlama ve aşılama işlemlerinden geçirildi. Necdet Aşan'ın çabaları sonucu son 2 yılda üretimde 10 katlık artış sağlandı.
Antep fıstığının yanı sıra Siirt fıstığı ve badem de yetiştirdiğini belirten Necdet Aşan, şunları söyledi:
"Üniversitedeki hocalarımızın katkısı ile ürünlerimizi yetiştiriyoruz. Burada yaklaşık 5 bin fıstık ağacı bulunuyor. Tarladaki ağaçlar 24-25 yıllıktır. 2 yıl önce geldim, 150 dönümlük arazide yılda sadece 20 bin liralık bir fıstık satıldığını söylediler. Bana vermek istediler bakmam için. Ben de 2 yıldır bakıyorum, aşağı yukarı 2 yıldır aldığımız para miktarı 250 bin lira. Daha önce yeteri kadar bakım yapılmamış. Budaması, ilaçlaması ve sürümü zamanında yapılırsa eğer güzel verim alınır. Bu yıl aldığımız ürün aşağı yukarı 12-13 ton olmaktadır. Geçen sene toplamadık, ağaç üzerinde 90 bin liraya sattık. Ton olarak verimimiz 10'a katlandı. Budaması, ilaçlaması ve bakımı gibi zorlukları var ama isteyerek yapılırsa eğer en azından para kazanmış olur. Bunu zevkle yaparsan eğer hem para kazanırsın hem de ekonomiye katkı sunarsın. Bunları Gaziantep ve Nizip'e satıyoruz. Burada fabrika olmadığı için oraya götürmek zorundayız."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!