- MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsü'ne Süryani Dili ve Kültürü Bölüm Başkanı Toprak atandı

Güncelleme Tarihi:

- MAÜ Yaşayan Diller Enstitüsüne Süryani Dili ve Kültürü Bölüm Başkanı Toprak atandı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2015 17:01

- Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü'ne Süryani Dili ve Kültürü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Sait Toprak atandı.

Haberin Devamı

MARDİN (AA) - Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Yaşayan Diller Enstitüsü'ne Süryani Dili ve Kültürü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Sait Toprak atandı.

MAÜ'den yapılan açıklamada, Genel Seçimlerde HDP milletvekili adaylığı için Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürlüğünden istifa eden Prof. Dr. Kadri Yıldırım’ın yerine, filoloji alanında akademik çalışmalarıyla tanınan Süryani Dili ve Kültürü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mehmet Sait Toprak'ın atandığı beliritldi.

Toprak, yaptığı açıklamada, Yıldırım’a Yaşayan Diller Enstitüsüne kuruluşundan bu zamana dek büyük emeği geçtiğini, Enstitü bünyesinde Kürt Dili ve Kültürü, Süryani Dili ve Kültürü ve Arap Dili ve Kültürü Anabilim dallarındaki eğitim-öğretim kadrosuna ve idari personele yapmış oldukları hizmetlerinden teşekkür ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Bundan sonra da daha ileri hedeflere doğru yol almaya devam edeceklerini kaydden Toprak, şöyle konuştu:

"Enstütümüz bünyesinde Kürtçe’nin Kurmanci, Zazaki ve Sorani lehçeleri, Kitabi Süryanice ve Süryanice’nin yaşayan dili Turoyo diyalekti yanında Kutsal Kitap Aramicesi, Kutsal Kitap İbranicesi, Modern İbranice dilleri öğretilmekte ve bunun yanında zengin bir müfredat işlenmektedir. Ayrıca Arap Dili ve Kültürü Anabilim Dalı bünyesinde Birleşmiş Milletlerin resmi olarak kabul ettiği altı dilden biri olan Arapça ve Mardin ve civarında konuşulan Arapça’nın yerel lehçeleri üzerine akademik çalışmaları yapmak ve bu anlamda kapsamlı arşivler oluşturmak önemli tarihî bir vazife olarak Enstitümüz’e düşmektedir. Ayrıca yine Enstitü bünyesinde akademik zemini hazırlanarak Keldani Dili ve Kültürü, İbrani Dili ve Kültürü, Fars Dili ve Kültürü Anabilim Dalları’nın da açılarak aktif bir şekilde çok-dilli ve çok-kültürlü zengin bir yaşayan diller ve kültürler havzası oluşturmak hedefindeyiz."

Toprak, Kürtçe, Süryanice ve Arapça’da yapılan ve yapılacak tezler zengin bir database olarak genel kullanıma açılacağını belirterek, şu ifadlerei kullandı: "Bu sayede Enstitümüz’ün çalışmalarına herkesin erişim kolaylığı sağlanacaktır. Ayrıca farklı yazma arşivlerden satın alınarak Enstitümüz bünyesine kazandırılan digital ortamdaki yazma eserler de aynı şekilde bilim insanlarının istifade edeceği açık-arşiv olarak kullanıma açılacaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!