Mardin'in yöresel lezzetleri dünyaya açılıyor

Güncelleme Tarihi:

Mardinin yöresel lezzetleri dünyaya açılıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 13:41

- Mardin'in yöresel yemeklerinin tanıtımı ve 75 kişilik uzman havuzunun oluşturulması için hazırlanan "Mardin'de Gastronomi Meslek Eğitiminin Geliştirilmesi Projesi" hayata geçiriliyor - Proje sayesinde zingil, kıtkat, kıdre, dobo, ikbebet, irok, sembusek ve hıllaviyenin de aralarında yer aldığı lezzetler, dünyada tanıtılacak - Milli Aşçı Engin: "Türkiye'nin en kapsamlı gastronomi projesi, AB tarafından kabul edildi"

Haberin Devamı

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - Farklı medeniyetleri binlerce yıldır bünyesinde barındıran "Hoşgörü kenti" Mardin'in yöresel lezzetleri dünyaya açılıyor.

Mardin'in yöresel yemeklerinin tanıtımı ve 75 kişilik bir uzman havuzunun oluşturulması için milli aşçı Süleyman Engin tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği (AB) ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca desteklenen "Mardin'de Gastronomi Meslek Eğitiminin Geliştirilmesi Projesi" uygulamaya geçiriliyor.

Zingil, kıtkat, kıdre, dobo, ikbebet, irok, sembusek ve hıllaviye gibi yöresel tatların 300 yıl öncesine ait orijinal tariflerine göre eğitim alacak aşçılar, hem kente gelen konukların damak tadına hitap edecek hem de farklı ülkelerde uluslararası olimpiyatlara katılarak Mardin mutfağını tanıtma fırsatını bulacak.

Haberin Devamı

Milli aşçı Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uluslararası Aşçılık Olimpiyatlarında iki dünya ikinciliği kazandığını belirterek, 7 yıldır Mardin yöresine ait yemekler üzerine araştırma yaptığını söyledi.

Yaklaşık 300 yıl öncesine ait çok sayıda yemek tarifine ulaştığını dile getiren Engin, "Mardin'de yaşayan Kürt, Türk, Arap, Süryani ve Yezidi gibi farklı toplumların sentezden oluşan çok sayıda yemek var" dedi.

- "Mardin'de gastronomi festivali düzenleyeceğiz"

Çok zengin olan yöre mutfağının dünyaya açılması için 2 yıl önce hazırladığı projenin AB tarafından kabul edildiğini vurgulayan Engin, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin en kapsamlı gastronomi projesi AB tarafından kabul edildi. Proje kapsamında öncelikle 75 uzman yetiştireceğiz. Bunun için bir mutfak oluşturuyoruz. Bu mutfakta 75 kişiyi eğittikten sonra mezun edeceğiz. Mardin'de gastronomi festivali düzenleyeceğiz. Bu festival kapsamında yurt dışından ve Türkiye'nin farklı kentlerinden gelen aşçılar Mardin'de yarışacak."

İspanya, Fransa, İngiltere ve Türkiye'den gelecek dünyaca ünlü aşçıların Mardin'deki otel, konak, restoran ve kafe işletmelerindeki meslektaşlarına eğitim vereceğini dile getiren Engin, şunları kaydetti:

"Eğitimlerin sonunda 7 kişiden oluşan bir ekip seçip, dünyanın en prestijli aşçılık olimpiyatlarına götüreceğiz. Dünyanın farklı ülkelerinde olan bu yarışmalara katılacak ekibimiz zingil, kıtkat, kıdre, dobo, ikbebet, irok, sembusek ve hıllaviye gibi Mardin lezzetini dünyaya tanıtacak. Mardin turizmini gastronomi üzerinden daha ileri bir noktaya taşımak istiyoruz."

Haberin Devamı

Mardin'deki tarihi bir konakta çalışan aşçı Aydın Yavuzoğlu ise proje kapsamında eğitim göreceği için mutlu olduğunu belirterek, "Misafirlerimize yöresel mutfağımızı sunarak güzel bir şekilde ağırlayacağız. Mardin'e gelen misafirler birbirinden güzel yemekleri yeme fırsatı bulacak" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!