Koç’tan Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu Açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Koç’tan Toprak Koruma Ve Arazi Kullanımı Kanunu Açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2015 16:27

DİYARBAKIR EMLAK KOMİSYONCULARI VE MÜŞAVİRLERİ DERNEĞİ BAŞKANI (DİEMDER ) MUSTAFA KOÇ, BAŞTA DİYARBAKIR OLMAK ÜZERE, BÖLGEDE EMLAK SEKTÖRÜNÜN YENİ DÜZENLEMELER YAPILAN 6537 SAYILI TOPRAK VE ARAZİ KULLANIMI KANUNUNDAN DOLAYI CİDDİ DARBE ALDIĞINI SÖYLEDİ.

Diyarbakır Emlak Komisyoncuları ve Müşavirleri Derneği Başkanı (DİEMDER) Başkanı Mustafa Koç, 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun, arsa ve arazi satışlarını durdurduğunu, bu nedenle bölgede emlak sektöründe ciddi bir krize neden olduğunu söyledi.
DİEMDER Başkanı Mustafa Koç, başta Diyarbakır olmak üzere, bölgede emlak sektörünün yeni düzenlemeler yapılan 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’ndan dolayı ciddi darbe aldığını ifade etti. Düzenlenen yasa ile arazi ve arsa satışlarının durma noktasına geldiğini belirten Koç, yetkililerin yasayı tekrar gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. TÜİK Diyarbakır Bölge Müdürlüğü7nün açıkladığı konut satış verilerine göre, Diyarbakır’da Ocak ayında konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 oranında arttı.
Konut satışlarının artmadığını belirten Koç, “Bu artışların sebebi 2014 yılından kalan ve devri yapılmayan satışların yeni yıla girdikten sonra devir işleminin yapılmasından dolayıdır. Yoksa satışlarda artış yaşanmadı. Aksine yasayla birlikte satışlarda azalmalar meydana geldi. Kanundan dolayı şuan arsa ve arazi satışları durduğu için buradaki para konutlara dönemiyor. Diyarbakır’da önemli iki ticaret mevcut. Bunlar arsa ve konut alım-satımıdır. Bu iki ticaret birbirine bağlıdır. Arsa alım-satımı aksadığı için konut satışları da aksıyor. Konuyla ilgili Sanayi ve Ticaret Odası, Borsa Başkanlarımız ile Tarım İl Müdürlüğü, Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile toplantılar yapıp durumu ilettik. Ticaretimizin neredeyse durma noktasına geldiğini belirttik. Bu kanun bölgemizi daha çok etkilediği için raporlarımızı ve değerlendirmemizi TBMM’ye de bildirdik. Ticaretin tekrar canlanması ve önümüzde ki dönem satışların azalmaması için yetkililerin bu kanunu tekrar gözden geçirmesi gerekiyor" dedi.
Bölgedeki kira artışlarına da değinen Koç, “Kira fiyatlarının artmasının sebebi, konut sayısının yeterli olmamasından kaynaklanıyor. Zaten konut sayısı yeterli olmadığı için konut fiyatlarını da doğrudan etkilemekte ve bu da kira artışlarına sebep olmakta. Geçen seneye nazaran konut fiyatları yüzde 14 oranında artmış durumda. Bunun sebebi yine düzenlenen yasaya dayanıyor. İmar alanı açılmıyor, arazi satışı da olmayınca konutta yapılamıyor. Dolayısıyla mevcut olan konutlarında fiyatları yükseliyor" diye konuştu.
En karlı yatırımın emlak olduğunu aktaran Koç, "Her zaman tavsiye ettiğimiz gibi emlak sektörüne yapılan yatırım karlı bir ticarettir. Döviz günlük ve aylık değişkenlik gösterirken, dalgalanmalar sürekli olur. Ancak gayrimenkul sürekli kar getiren ve kalıcı bir yatırımdır. Tabi yatırım yapılırken imarın gitmeyeceği, şehirleşmenin olmayacağı yerlere dikkat edilmesi gerekir. Bu konu da vatandaşlarımız derneğimizden, kayıtlı ve sertifikalı emlakçılarımızdan bilgi ve destek alabilir" şeklinde konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!