Kaçak doğalgaz kullanımı, sayaç değiştirtti

Güncelleme Tarihi:

Kaçak doğalgaz kullanımı, sayaç değiştirtti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 12:36

- Diyarbakır'da su ve elektrikten sonra bazı abonelerin, sayaçlara yaptıkları müdahale ile doğalgazı da kaçak kullandığının belirlenmesi kentteki gaz dağıtım şirketini harekete geçirdi - Şirket, kaçak kullanımın önlenmesi için mevcut sayaçları müdahalenin sözkonusu olamayacağı ve mıknatıs etkisi bulunmayan yenileriyle değiştiriyor - DİYARGAZ Genel Müdürü Deniz: "Bu yıl yaklaşık 1 milyon metreküp doğalgaz kaybımız var. Kaçak kullanım yaygınlık kazanırsa insan hayatı için ciddi bir tehlike, binalar için de büyük bir risktir. Zira kaçak kullanım ile meydana gelecek patlama, bomba etkisiyle binanın bir kısmını yıkabilecek güçtedir"

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - AHMET KAPLAN - Diyarbakır'da su ve elektrikten sonra bazı abonelerin, sayaçlara yaptıkları müdahale ile doğalgazı da kaçak kullandığının belirlenmesi üzerine şirket yetkilileri müdahalenin yapılamayacağı sayaç değişimine başladı.

Bu yıl yaklaşık 1 milyon metreküp doğalgaz kaybının meydana geldiği Diyarbakır'da rutin denetimlerde sayaçlara müdahale edildiğinin tespit edilmesi ve gelen ihbarlar ilde gaz dağıtımı yapan Diyarbakır Doğalgaz Dağıtım AŞ (DİYARGAZ) yetkililerini harekete geçirdi.

Yapılan kontrollerde ilginç yöntemlerle sayaçlara müdahale yapılarak, kaçak doğalgaz kullanıldığının belirlenmesi üzerine şirket tarafından sayaçların, müdahalenin sözkonusu olamayacağı sayaçlarla değiştirilmesine başlanırken, bir de ihbar hattı kuruldu

Haberin Devamı

- "Doğalgazı kaçak kullanan 635 abone tespit edildi"

DİYARGAZ Genel Müdürü Mehmet Salih Deniz, AA muhabirine, ilde bir yıl süren altyapı çalışmalarının ardından abonelere ilk gazın 2008'de verildiğini hatırlatarak, kentte imar ve tapu sorunu bulunan Sur ve Bağlar ilçesindeki bazı yerleşim yerlerinin dışında kentin tümünde doğalgaz şebekesinin tamamlandığını söyledi.

Deniz, Diyarbakır'da 107 bin 223 abonenin doğalgazdan faydalandığını ifade ederek, bazı abonelerin ise doğalgazı kaçak kullanmak için farklı yöntemlere başvurduğunu gördüklerini belirtti.

"6 yılda doğalgazı kaçak kullanan 635 abone tespit edildi. Bunun 350'si bu yıl belirlendi" diyen Deniz, bu abonelerin, tehlikelere aldırış etmeden kaçak kullanıma yöneldiklerini ifade etti.

Kaçak kullanımın daha çok konutlarda olduğuna işaret eden Deniz, iş yerlerinde ise kaçağa yönelimin yüzde 1 civarında olduğunu dile getirdi.

- "Cezalar caydırıcı değil"

Kaçak kullanıma karşı akşam denetim yapan bir ekip kurduklarını kaydeden Deniz, kaçak tespit edilmesi halinde bilgi verilmesi üzerine abonelerle ilgili gerekli işlemin yapıldığını aktardı.

Deniz, cezaların Doğalgaz Piyasası Kanunu ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre uygulandığına dikkati çekerek, "Ancak cezalar caydırıcı değil" diye konuştu.

Haberin Devamı

Kaçak kullandığı tespit edilen abonenin önceki kullanım faturalarıyla komşusunun faturasının mukayese edildiğini, bu nedenle abonenin en fazla bir yıllık tüketimi doğrultusunda ceza aldığını vurgulayan Deniz, cezanın 500 lira ile bin 800 lira arasında değiştiğini, nadiren de 2 bin lirayı bulduğunu belirtti.

"Ceza kesmek için yasalar mevcut bu açıdan sıkıntımız yok. Ama cezaların caydırıcı olabilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan (EPDK) bazı mevzuatta değişiklik talep ettik" ifadelerini kullanan Deniz, bu konuda bir düzenleme yapılmasını beklediklerini ifade etti.

- "Kaçak kullanım ciddi bir tehlike"

Deniz, bir yıl içinde yaklaşık 100 milyon metreküp gaz dağıtımı yaptıklarını kaydederek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Bu yıl yaklaşık 1 milyon metreküp doğalgaz kaybımız var. Bunun bir kısmı kazı sırasında doğalgaz hatlarında meydana gelen iş kazalarında meydana geliyor. Kaçak kullanım yaygınlık kazanırsa insan hayatı için ciddi bir tehlike, binalar için de büyük bir risktir. Zira kaçak kullanım ile meydana gelecek patlama, bomba etkisiyle binanın bir kısmını yıkabilecek güçtedir. Bunun üzerinde ciddiyetle duruyoruz. Kaçağa yönelmenin yaygınlaşmaması için elimizden gelen tüm tedbirleri alıyoruz."

Apartman sakinlerinden kaçak kullanım tespit etmeleri halinde 187 numaralı ihbar hattını aramalarını beklediklerini ifade eden Deniz, çünkü kendi hayatlarının da bu durumda riske girdiğini aktardı.

Haberin Devamı

- Kaçakla mücadelede yeni sayaç uygulaması

Mevcut sayaçları, daha az müdahale edilebilir, mıknatıs etkisi olmayan sayaçlarla değiştirmeye başladıklarını dile getiren Deniz, bu kapsamda sayaçların yüzde 20'sinin değiştirildiğini gelecek yıl yaz aylarına kadar tüm sayaçları değiştirmeyi planladıklarını aktardı.

Deniz, yeni sayaçların şirkete ciddi bir maliyetinin sözkonusu olduğuna işaret ederek, şöyle dedi:

"Nakliye değişim ve diğer masraflar hariç yeni sayaç alımının maliyeti 2 milyon 500 bin avro civarında. Kanuna ve mevzuata aykırı olduğu için bunun bedelini tüketiciden alamıyoruz. Bu maliyet şirkete ağır bir yük. Bu konuda EPDK tarafından gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz."

Haberin Devamı

Sayaç ekibinden Ergün Kezem, tespit ettikleri bölgelerde aboneleri bilgilendirerek sayaçları değiştirdiklerini söyledi.

Görevlerini yaparken bazı abonelerin tepkisi ile de karşılaştıklarını vurgulayan Kezem, "Sayaçların kaçak kullanım nedeniyle değiştirdiğimizi söylediğimizde bazı abonelerin şaşırmadığını görüyoruz. Bazıları ise doğalgazın kaçak kullanıldığını öğrendiğinde şaşkınlık yaşıyor" şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!