IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2015 12:16
DİYETİSYEN CEREN AKTAŞ, KIŞ AYLARINI SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE GEÇİRMEK İÇİN BESLENME ALIŞKANLIKLARINA DİKKATE EDİLMESİ GEREKTİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.
Diyetisyen Ceren Aktaş, kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmek için beslenme alışkanlıklarına dikkate edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve
Diyet Bölümü’nden Diyetisten Ceren Aktaş, kışın dengeli beslenmenin önemi hakkında bilgi verdi. Kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara yakalanma riskinin yüksek olduğuna dikkat çeken Aktaş, “Bu nedenle vücut direncini artıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren besinlerin dengeli bir biçimde tüketilmesi çok önemlidir. Uzun kış gecelerinde, portakal, mandalina, greyfurt gibi C vitamininden zengin meyveler mutlaka sofralarda bulunmalıdır. Bunun yanı sıra, pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında bağışıklığı artırarak, hastalıkları önleyebilme özelliğine sahiptir. Yalnızca kış aylarına özel değil her mevsim taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenme, sağlık açısından çok önemlidir” dedi.
“DÜZENLİ SU TÜKETİLMELİ”
Kış aylarında havaların soğuk olması nedeniyle sıvı ihtiyacının pek akla gelmemesi nedeniyle vücudun sıvı ihtiyacını yeterli oranda karşılayamadığını anlatan Aktaş, “Bu nedenle kışın günde en az 2 litre su tüketilmesi önerilmektedir. Kış döneminde sağlıklı beslenme için gerektiğinde bir diyetisyen yardımı alınabilir. Kişinin boyu, kilosu ve vücut kitle indeksine göre hazırlanan diyet programları sayesinde kış aylarını sağlıklı bir şekilde geçirmesi sağlanabilir. Ayrıca kış döneminde sağlıklı kilo vermek ve kilo kontrolü, yaza iyi bir başlangıç yapmak isteyenler için de iyi bir fırsattır” diye konuştu.
Aktaş, kış aylarında kilo almamak ve hastalıklardan korunmak için yapılması gerekenleri ise şöyle sıralardı:
“
Balık kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasındadır. İçerdiği Omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeterince faydalanmak mümkün olmayabilir. Ancak havanın güzel olduğu zamanlarda yürüyüşe çıkarak, güneş ışınları almak önemlidir. Soğuk kış günlerinde çay ve kahve yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Kış aylarının uzun gecelerinde atıştırmalıklar da çok tüketilmektedir. Eğer kuruyemiş tercih edilecekse, yağlı kuru yemişlerle leblebi karıştırılarak yenilmelidir. Özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulmalıdır. Tatlı ihtiyacı ise haftada 2’yi geçmeyecek şekilde sütlü tatlılardan yana karşılanmalıdır. Kış aylarında genellikle çocuklar sebze yemeği reddedebilir. Çocukların, erişkinlere göre bağışıklık sistemi daha zayıftır ve gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları daha fazladır. Bu yüzden çocuklarına sebze ve meyveyi sevdirerek ya da farklı seçenekler sunarak yedirmek çok önemlidir.”