Hamilelik, Diyabetik Retinopati riskini arttırıyor

Güncelleme Tarihi:

Hamilelik, Diyabetik Retinopati riskini arttırıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 15:16

- Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Dr. Belgin Ekmekçiler, hamileliğin, diyabetik retinopati riskini artırdığını belirtti.

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - Memorial Diyarbakır Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümünden Dr. Belgin Ekmekçiler, hamileliğin, diyabetik retinopati riskini artırdığını belirtti.

Ekmekçiler, diyabete bağlı göz hastalıkları içinde en sık Diyabetik Retinopati'nin görüldüğünü ve hastalığın, gözün arkasındaki ışığı algılayan retina tabakasında hasar oluşturarak körlüğe neden olduğunu söyledi.

Hamileliğin diyabetik retinopati hastalığında riski arttırdığını dile getiren Ekmekçiler, " Tip I veya Tip II diyabeti olan her hasta, diyabetik retinopati gelişmesi açısından risk altındadır. Diyabeti olan her hasta, en azından 6 ayda bir kez detaylı göz dibi muayenesi yaptırmalıdır. Hamilelik, diyabetik retinopati riskini artırır. Dolayısıyla diyabetik hamilelerin, mümkün olan en erken zamanda göz dibi muayenesi yaptırmaları önerilir" dedi.

Haberin Devamı

Diyabetik retinopatinin başlangıcında, gözde meydana gelen problemlerin temelinde retina damarlarındaki geçirgenliğin artmasının yatmakta olduğunu dile getiren Ekmekçiler, şöyle konuştu:

"Diyabetik bir hastanın göz dibi bulguları arasında mikro anevrizmalar, sert eksudalar, retina ödemi, kanamalar görülebilir. Damarsal değişiklikler ve tıkanıklıklar artar ve retina kendisini beslemek için normal damarlardan daha ince, kolay kanayabilen ve çok çabuk dallanabilen yeni damarlar oluşturmaya başlar. Diyabetik retinopati tablosuna retina dokusunun beslenmenin az olmasından dolayı, sinirlerde iletinin durmasını gösteren, pamuk kümelerine benzeyen madde birikimleri, yeni damar oluşumları, birtakım maddelerin artması sonucu retina üzerinde zarların oluşumu, retina önü ve vitreus içi kanamalar görülebilir. Diyabetik retinopatinin erken evrelerinde, genellikle hastalarda herhangi bir şikayet olmaz. Fakat görme merkezine sıvı sızması sonucu, merkezi görmede azalma olabilir."

Ekmekçiler, hastalığın diyabetin süresinin önemli bir etken olduğunu belirterek, 30 yaşından önce diyabet tanısı konulduğunda diyabetik retinopati oluşma riski 10 yılda %50 iken 30 yılda %90'olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!