IHA
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 2015 16:22
BEDENSEL ENGELLİLER DERNEĞİ DİYARBAKIR ŞUBE BAŞKANI ÖMER AKSAN, OY KULLANACAKLARI OKULLARIN ÇOĞUNUN ENGELLİLERE UYGUN OLMADIĞINI SÖYLEDİ
Diyarbakır’daki engelli vatandaşları, Pazar günü yapılacak genel seçimlerde oy kullanabilmenin stresi sardı. Bedensel ve görme engelli vatandaşlar, her seçimde olduğu gibi bu seçimde de bin bir zorluğu aşıp, oy vermeye gidecek.
1 Kasım Pazar günü yapılacak genel seçimler engelli vatandaşları kara kara düşündürmeye başladı. Yol ve okulların durumunun yanı sıra binalarındaki sıkıntılar nedeniyle de evlerinden çıkmakta zorluk çeken bedensel ve görme engelli vatandaşlar, oy kullanmak için bu tür zorluklara katlanacaklarını kaydetti.
Diyarbakır Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ömer Aksan, normal zamanlarda da evden çıkmakta sorunlar yaşadıklarını, oy kullanacakları okulların çoğunun engellilere uyumlu olmadığını söyledi. Herhangi bir okulun 3. katına çıkmak için diğer vatandaşların yardımına ihtiyaç duyduklarını aktaran Aksan, "Oy kullanmak için evimizden çıktığımız andan itibaren zorluklar başlıyor. Önce oturduğumuz binadan inerken sıkıntı yaşıyoruz. Daha sonra kaldırımlarda bulunan engelli giriş çıkışların araçlar tarafından kapatılması sorununu yaşıyoruz. Diyarbakır’daki kaldırımlarda bulunan engelli rampalarının hemen hepsinin önü araçlar tarafından kapatılıyor. Okula kadar zorluklarla geliyoruz ama sıkıntılar bununla da bitmiyor. Oy kullanacağımız sandık zemin kattaysa rahatlıyoruz. Üst katlarda oy kullanacak olan arkadaşlarımız da yardım almadan merdivenleri çıkamıyor. Bu sorunu her dönem dile getiriyoruz, ama hala bir çözüm bulunmuş değil" dedi.
“YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
Diyarbakır Ortopedik Engelliler Gücü Kulüp Başkanı Nizamettin Karaçam da, engelli vatandaşların
seçim günü oy verme işleminin stresi ile uyandıklarını söyledi. Karaçam, "Evden çıkmak ayrı bir sorun, oy kullanacağımız okula gitmek ayrı bir sorun. Daha büyük olan sorun ise, oy kullanacağımız okulun üst katlarda olması. Yetkililerden engelli vatandaşların oy kullanmaları konusunda çözüm bekliyoruz" diye konuştu.
“OKULLARIN YÜZDE 90’I ENGELLİLERE UYGUN DEĞİL”
Altı Nokta Körler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Akif Karakaş ise, kentteki okulların yüzde 90’ının engellilere uygun olmadığını söyledi. Karakaş, şunları kaydetti:
“Görme engelliler oy kullanmaya giderken birinci dereceden yakınları ile gidiyor. Baba, anne kardeş, yeğen, en son çare bir arkadaşı ile oy kullanma işlemine gidiyor. Bu da olmazsa sandık başkanı yardımı ile oy kullanıyor. Ailesinden biri ile gittiği zaman görme engelli ile yakını arasında oy vereceği parti konusunda tartışma yaşanabiliyor. Daha sonra oluşan uzlaşmada da yakının istenilen partiye oy verip vermediğini bilemiyoruz. Bununla ilgili geliştirilen bir cihaz var. Cihazın yürürlüğe girmesini istiyoruz. Evden çıkıp okuldaki oy kullanacak sınıfa kadar çok fazla engelle karşılaşıyor arkadaşlarımız. Oturduğu bina bile erişime uygun değil. Evden çıkması ayrı, okula varması ayrı mesele, okulların yüzde 90’ı engellilere uygun değil. Tekerlekli sandalye ile gidip de karga tulumba oradaki sınıfa taşınması, arkadaşlarımızın yaşadığı önemli sorunlar. Görme engelli arkadaşlarımızın yanı sıra bedensel engelli kardeşlerimizin rahatça oy kullanması önemli.”