IHA
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2015 16:11
DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI’NCA (DTSO), 15-22 NİSAN TURİZM HAFTASI NEDENİYLE “UNESCO SÜRECİ-DİYARBAKIR TURİZM PANELİ” ADLI ETKİNLİK DÜZENLENDİ.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nca (DTSO), 15-22 Nisan Turizm Haftası nedeniyle “UNESCO Süreci-Diyarbakır Turizm Paneli” adlı etkinlik düzenlendi.
Diyarbakır Ticaret Borsası’nda (DTB) düzenlenen etkinliğe, Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran, DTSO Başkanı Ahmet Sayar, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aslan Bilici ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Panelin açılış konuşmasını DTSO Başkanı Sayar yaptı. Sayar, turizm haftasında gerçekleştirilen bu panelle Diyarbakır ekonomisine daha fazla katkı sağlamak ve farkındalık yaratmayı istediklerini belirtti. Turizmin ekonomik kalkınmaya katkısının önemine değinen Sayar, Diyarbakır’ın özellikle kültür ve turizm açısından çok zengin bir kent olduğuna dikkat çekerek, peygamber kabirleri, sahabeleri, surları, camileri ve kiliseleri ile her inanca hitap eden kutsal ve kültürel değerlere sahip kadim bir kentte yaşamaktan mutluluk duyduğunu dile getirdi.
Barış süreci ile birlikte özellikle otel yatırımlarında önemli artışlar olduğunu belirten Sayar, Diyarbakır genelinde 27 adet turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde 2 bin 740 ve 46 adet belediye işletme belgeli konaklama tesislerinde 2 bin 303 yatak olmak üzere toplamda 5 bin 43 yatak kapasiteli işletmenin hizmet verdiğini söyledi. Zincir otellerin bölgedeki turizm potansiyelini görerek yeni yatırımlara yöneldiğine dikkat çeken Sayar, halihazırda turizm belgesi alan 6 yeni otelin inşaatlarının devam ettiğini belirtti. Sayar, bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte ek 2 bin yatak kapasitesinin kente kazandırılacağını sözlerine ekledi.
“BARIŞ KONUSUNDA ISRARCI OLMALARINI BEKLİYORUZ”
Diyarbakır’da turizm sektörünün gelişmesinde en önemli unsurun barış ortamı olduğunu vurgulayan Sayar, şunları kaydetti:
“Kalıcı barışı sağlamak için taraflardan barış konusunda ısrarcı olmalarını bekliyoruz. İçinde bulunduğumuz seçim sürecinde süreci seçim üstü görmelerini ve pratiklerinde, söylemlerinde bunu uygulamalarını bekliyoruz” dedi.
“TANITIM KONUSUNDA CİDDİ EKSİKLİKLERİMİZ VAR”
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe ise, kentin tanıtım konusunda çok ciddi eksiklikleri olduğuna değinerek, oluşturulan Turizm Platformu’nun çalışmalarına ağırlık vererek bu konuda hükümet üzerinde ciddi baskı oluşturması gerektiğini dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak restorasyonu tamamlanan Cemilpaşa Konağı’nın Mayıs ayı içerisinde açılışı yapmayı planladıklarına işaret eden Cebe, zamanla Diyarbakır’ın kültürel ve mimari değerlerini gün yüzüne çıkartmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
“ÇOK ÖNEMLİ GELİŞMELER YAŞANIYOR”
Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran ise, UNESCO süreci ile birlikte yaklaşık iki yıldır kentte turizme dair çok önemli gelişmeler yaşandığını ve bu sürecin turizme olumlu katkıları olduğunu anlattı. Temmuz ayında gerçekleşecek olan oylama ile Diyarbakır surlarının ve Hevsel bahçelerinin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmesini tüm kent dinamikleri olarak temenni ettiklerini vurgulayan Dalkıran, özellikle çözüm süreci ile birlikte Diyarbakır’a gelen turist sayısında gözle görülür artış olduğunu ve sürecin nihayete ermesiyle kentin mevcut turizm potansiyeli ile hak ettiği yere geleceğine inandıklarını ifade etti.