Dtb’den ‘Ekonomik Çözüm’ Raporu

Güncelleme Tarihi:

Dtb’den ‘Ekonomik Çözüm’ Raporu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2016 10:07

DİYARBAKIR TİCARET BORSASI (DTB) BAŞKANI ENGİN YEŞİL, YENİ DÜZENLEME İLE HAYATA GEÇİRİLEN ASGARİ ÜCRET UYGULAMASINDA DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGELERİNDE ÇALIŞANLARIN SİGORTA PRİM KESİNTİSİNİN TAMAMININ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ. YEŞİL, İŞ-KUR TARAFINDAN 9 AYLIK RESMİ KURUMLARDA İSTİHDAM EDİLEN PERSONEL ALIMINDA DİYARBAKIR İÇİN ÖNCELİĞİN SUR İLÇESİNDE İKAMET EDEN İŞSİZ VATANDAŞLARA VERİLMESİNİ İSTEDİ.

Diyarbakır Ticaret Borsası (DTB) Başkanı Engin Yeşil, yeni düzenleme ile hayata geçirilen asgari ücret uygulamasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çalışanların sigorta prim kesintisinin tamamının devlet tarafından karşılanması gerektiğini belirtti. Yeşil, İş-Kur tarafından 9 aylık resmi kurumlarda istihdam edilen personel alımında Diyarbakır için önceliğin Sur ilçesinde ikamet eden işsiz vatandaşlara verilmesini istedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yeğen beraberindeki SGK ve İş-Kur genel müdürleri ile birlikte DTB’yi ziyaret etti. Yeğen ve beraberindekiler, burada bir süre, DTB Başkanı Engin Yeşil, Meclis Başkanı Ahmet Ay, Başkan Yardımcıları Şehmus Ayhan, Ramazan Özkılıç, Yönetim Kurulu Üyeleri Resül Gündoğan ve Şükrü Boylu ile fikir alışverişinde bulundu. Ziyarette, DTB Başkanı Yeşil, Bakan Yardımcısı Yeğen’e, “Ekonomik açıdan çözüm önerileri” başlıklı bir rapor da sundu.
“ESNAFA FAİZSİZ KREDİ VERİLMELİ”
11 maddeden oluşan rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yeşil, “Başta sokağa çıkma yasağının olduğu ilçelerde olmak üzere, bölgede faaliyet gösteren ve olaylardan etkilenen bütün esnafa ve KOBİ’lere faizsiz ve ön ödemesiz uzun vadeli kredi verilmelidir. Bu kredinin Tabanı 100 bin TL olmak üzere limiti firmaların büyüklüklerine göre belirlenmelidir. Ayrıca ihtiyacı olan firmalar için ‘Kredi Garanti Fonu’ şartları esnetilerek devreye sokulmalıdır. Olayların yaşandığı bölgelerde, vergi, stopaj, SGK ödemeleri, esnaf ve sanatkarın Bağkur ödemeleri gibi devlet alacaklarının alınmamalı. Olayların yaşandığı bölgede, Firmaların kullandığı kredi, karşılıksız çekler, SGK primlerinde yaşanan sorunlar nedeniyle oluşan ve kurumlarda negatif etki yaratan kayıtların göz önüne alınmamalı ve bu negatif kayıtlarında silinmeli” dedi.
“YASAL DÜZENLEMELER İVEDİLİKLE YAPILMALI”
Bankaların kredi kapama çağrıları, vadesinde kapatılan kredilerin tekrar kullandırılmaması veya yüksek faizle kullandırılması, gayrimenkul ipotek değerlerinin düşürülmesi ve yasal mevzuatlarda yer alan müşteri mahremiyetlerinin bankalar arasında paylaşılması gibi konuların tespiti ile bu konuda çalışma yapılması ve bölge firmalarının uğradığı haksızlığın da giderilmesinin sağlanmasını isteyen Yeşil, şunları kaydetti:
“Ayrıca, bölgede kullanılan tüm kredilerin bir yıl yapılandırılarak faizinin hazine Tarafından karşılanması gerekmektedir. 6111 Sayılı yasanın bölgede etkilenen bütün işletmeleri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenerek Vergi Borçlarının yeniden yapılandırılması, taksitlendirilmesi, faizlerin silinmesi gibi kolaylıkların sağlanması gerekmektedir. 2016 yılı ile yürürlüğe girecek olan, Akıllı Yazar Kasa uygulaması, E-Tebligat gibi diğer tüm kurumlara verilmesi gereken beyan ve bildirimlerin ertelenmesi gerekmektedir. Ticaret ve Sanayi Odaları ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği üyelerinin yaşanan olaylardan dolayı, yıllık aidat ve Munzam aidat alacaklarının yeniden yapılandırılması ve faizlerinin silinmesi için gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılması gerekmektedir. Ayrıca bölgenin içinde bulunduğu koşullar göz önüne alındığında Vergi incelemelerinin tam bu dönemde yüksek ve geniş kapsamlı vergi incelemelerinin yapılıyor olması bölge iş camiasını demoralize etmekte ve olumsuz etkilemektedir. Bu kapsamdaki incelemelerin belirli bir süre durdurulması için gerekli düzenlemenin yapılması gerekmektedir.”
“FİRMALAR KREDİYE ULAŞAMIYOR”
Bölgede sokağa çıkma yasağı ile etkilenen işletmelerin 6. Bölge teşviklerinden faydalanmasını sağlayacak yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini anlatan Yeşil, şu ifadelerde bulundu:
“Göç-Der’in açıklamış olduğu rakamların artacağı da göz önüne alınmalı, mağduriyet yaşayan ailelere ilişkin, barınma gıda ve benzeri ihtiyaçların karşılanmasına yönelik çalışma yapılmalıdır. Yeni düzenleme ile hayata geçirilen asgari ücret uygulamasında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde çalışanların sigorta prim kesintisinin tamamının devlet karşılanması gerekmektedir. İş-Kur tarafından 9 aylık resmi kurumlarda istihdam edilen personel alımında ilimiz için önceliğin Sur İlçemizde ikamet eden işsiz vatandaşlarımıza verilmesi gerekmektedir. Bankalar teminatların ekspertiz değerini düşürmüş durumdadır. Bu nedenle de firmalar kredilere ulaşamamaktadır. Ayrıca tüm bu ekonomik tedbirlerin yanında asıl kalıcı çözüm, diyalog kapılarını açarak, kalıcı bir barışın sağlanması için çözüm sürecine dönerek sorunlarımızı çatışarak değil, konuşarak, tartışarak diyalog içinde çözmektir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!