Güncelleme Tarihi:
'DÜNYANIN EN PAHALI ETİNİ TÜKETİYORUZ'
Diyarbakır'da et ve yiyecek sektöründe faaliyet yürüten ve Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı olan İsmail Özşanlı, yanlış uygulanan et politikaları nedeniyle, dünyanın en pahalı etinin Türkiye'de tüketildiğini söyledi. Özşanlı, şöyle konuştu:
"Biz 2 ay önceden etin bu fiyata geleceğini biliyorduk. Bu konuda Et Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne defalarca uyarıda bulunmamıza rağmen önlem alınmadı. Bu kurum et piyasasını kontrol etmek, dengede tutmak için kuruldu. Ama melesef bunun hiçbirini uygulamıyor. Bakanlığı ve hükümeti de yanlış yönlendiriyor. Ramazan 2 ay kala et ithal etmesi gerekiyordu. Dünyanın en pahalı etini tüketiyoruz. Buraya gelmeden önce Rusya'da et fiyatlarına baktım. Kuzu etinin kilosu 4 euro, dana etinin kilosu 3 euro, yani 12 lira ile 16 lira arasında değişiyor. Ama biz kuzu ve dana etinin toptan kilosunu 40-45 liradan tüketiyoruz. Kurum önünde günlerce vatandaş kuyruğa giriyor. Yazıktır, günahdır. Bırakın bu kurum piyasaya ve et tüketicisine et yetiştirmeyi, kendi mağazasındaki reyonlara et yetiştiremiyor. Daha önce canlı hayvan ve et ihraç eden bir ülkeyken, şimdi et ithal eder duruma geldik. Kurumun et fiyatlarını dengede tutması gerekir."
Hayvancılığın çok gerildiğini belirten Özşanlı, bunun da yayla yasağı ve benzeri uygulamalardan kaynaklandığını anlatarak, "Şu an sıkıntı yayla yasağı, köylerden göç etme. Daha önce köylerde besicilik yaygındı. Yayla yasağı başlayınca hayvancılık bu duruma geldi. Besi çiftliklerini hükümet desteklemesi lazım. Sıfır faizli kredi desteği vermesi lazım ki hayvancılık eski günlerine kavuşmalı. Şimdi bu desteği vermeye başlasa bile eski duruma kavuşması uzun sürecektir" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI