Diyarbakır'da DİSKİ'ye ait tesislerin elektriklerinin kesilmesi

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakırda DİSKİye ait tesislerin elektriklerinin kesilmesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 17:34

- Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Taş: "Sağduyu ve aklıselimin ön plana çıkarılması ve kamu hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi gerekiyor" - MÜSİAD Diyarbakır Şube Başkanı Özşanlı: "Valilik veya üst düzeyde birilerinin devreye girmesiyle sorunun çözülmesi lazım, çünkü sonuçta halk mağdur olacaktır" - EMO Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Orak: "Alacak verecek meseleleriyle halkın sağlığı ile oynanamaz ve tehlikeye atılamaz"

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - Dicle Elektrik Dağıtım AŞ'nin (DEDAŞ) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ'ye ait tesislerin elektriklerinin kesilmesiyle ilgili Diyarbakır'daki bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri her iki kuruma da tepki gösterdi.

Mahalli İdareler Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Faruk Taş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her iki kurumun kamu hizmeti yaptığını, şehrin en önemli hizmetlerini karşıladıklarını belirterek, hizmetleri sürdürürken esas olanın kamu yararını gözetmek olduğunu söyledi.

"Sağduyu ve aklıselimin ön plana çıkarılması ve kamu hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi gerekiyor" diyen Taş, kentte DEDAŞ'ın da belediyenin de yanlış uygulamalarının olduğunu savundu.

Taş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Şehrimizin sokak ve caddelerinde aydınlatma yok. DEDAŞ ticari kaygılarını bir tarafa bırakıp kanun ve yasalara uygun görevini icra etmelidir. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bütçeden ve vergilerden her türlü gelir elde etmektedir. Belediyenin diğer birimlere ait elektrik borcunun olmaması, fakat arıtma tesislerinin ve su pompa istasyonlarının borcunun olması çok manidar ve anlamlıdır."

Haberin Devamı

İlçe belediyelerinin büyükşehir belediyesine bağlanmasıyla var olan sıkıntıların daha da büyümesine neden olduğunu aktaran Taş, çözümün paydaş kurumların birbirine karşı hoşgörüsüyle çözüleceğini kaydetti.

Taş, valilik koordinasyonuyla tarafların bir araya getirilmesini ve uzlaştırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Orak ise belediye ve DEDAŞ'ın yaptığı açıklamalarda borcun varlığının tartışıldığını, borcun olup olmamasının vatandaşla ilgili olmadığını belirtti.

İki kurumun diyaloğa geçmesi gerektiğini anlatan Orak, DEDAŞ'ın yaptığı uygulamada kamu yararının olmadığını savundu.

Su pompaları ve arıtma tesislerinin elektriklerinin kesilmesiyle vatandaşın ciddi anlamda mağdur olacağını ifade eden Orak, şöyle devam etti:

"İnsanlığın en temel ihtiyacı olan suyun elektrik borcu var veya yok iddialarıyla kesilmesi anlaşılabilecek ve kabul edilebilecek bir durum değildir. Elektrik kesintileri nedeniyle kesilen suyun halk sağlığını ciddi bir şekilde etkileyeceğini biliyoruz. Hiç bir şeyin halk sağlığını tehlikeye sokacak kadar önemli olmadığını belirtiyoruz. Alacak verecek meseleleri ile halkın sağlığı ile oynanamaz ve tehlikeye atılamaz."

Haberin Devamı

DEDAŞ'ın bu uygulamasından bir an önce vazgeçmesini ve ilgili belediyelerle diyalogla sorunu çözmelerini beklediklerini ifade eden Orak, her iki kuruma da sağduyu çağrısında bulundu.

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Diyarbakır Şube Başkanı İsmail Özşanlı da sorunun diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

"DEDAŞ'ın elektriği kesmesiyle, belediyenin gidip DEDAŞ'ın suyunu kesmesiyle, önüne iş makinesi götürmekle olmaz. Valilik veya üst düzeyde birilerinin devreye girmesiyle sorunun çözülmesi lazım, çünkü sonuçta halk mağdur olacaktır" diyen Özşanlı, DEDAŞ'ın alacağını tahsil için hukuki yolları kullanması gerektiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Kesilen elektrikten dolayı halkın mağdur olduğunu aktaran Özşanlı, "DEDAŞ yetkilileri belediye ile görüşsün. Borcun tahsilatı için gerekirse taksitlendirme yapsın. Halk mağdur edilmesin" ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!