Güncelleme Tarihi:
DİYARBAKIR (AA) - Avrupa Konseyi Venedik Komisyonu Üyesi Osman Can, "Devlet iktidarını demokratikleştirmeden, toplumun bütün farklılıklarının siyasal işleyişlerine katılımını sağlamadan, bunları yapmadan anayasa üzerine yapacağımız tartışmanın çok bir anlamı olmayacaktır" dedi.
Dicle Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı işbirliğiyle düzenlenen "Çözüm Süreci ve Barış İçin Yeni Anayasa" panelinde Can, 2011 yılında başlayan anayasa çalışmalarında tüm siyasi partilerin "maskelerle savaştığını" ifade etti.
Temel hak ve özgürlüklerin anayasada daha fazla yer alması üzerine yürütülen politikaların başka şeylerin gözden kaçmasına yol açacağını dile getiren Can, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin yüz yıllık yalanlarını bir kenara atmamız gerekiyor. 2011 yılında başlayan anayasa çalışmalarında bütün siyasi partiler maskelerle savaştılar. İşin gerçekliğine çok fazla inmediler, BDP dahil olmak üzere. Temel hak ve özgürlüklerin anayasada daha fazla yer alması üzerine bir politika ürettiğimiz zaman işin başka bir tarafını kaçırmış olursunuz. O başka tarafı ne? İşin esası, sistem, tasavvur meselesi. Temel hak ve özgürlükleri anayasaya taşımakla anayasa yapmış olmuyoruz. Devlet iktidarını demokratikleştirmeden, toplumun bütün farklılıklarının siyasal işleyişlerine katılımını sağlamadan yerelden merkeze doğru, bunları yapmadan anayasa üzerine yapacağımız tartışmanın çok bir anlamı olmayacaktır. Bugünden itibaren bunu tartışmaya başlayalım. Bugünden itibaren bütün siyasi partilerin o maskelerini indirmesi ve işin esasına dair bir tartışmanın içine girmesi gerekiyor."
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Fazıl Hüsnü Erdem de AK Parti iktidarları döneminde yerel yönetimlerin güçlendirilmesi bağlamında bir takım işler yapıldığını, 2004 yılında yerelin güçlendirilmesi istendiğini ancak cumhurbaşkanı tarafından veto edildiğini söyledi.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Bektaş ise Türkiye'de en çok tartışılan meselelerin başında anayasa geldiğini ancak anayasa tartışmasından önce mevcut yasaların da tartışılması gerektiğini dile getirdi.
Bektaş, "Türkiye'de şu an düşünce ve ifade özgürlüğü var mı? Basın yayın özgürlüğü var mı? Kadın hakları, çocuk hakları ne durumda? Gibi birçok hak kategorisinde birçok konuyu yasalara yansımış haliyle görmek isteriz" dedi.