Diyarbakır’da ’Tuza Dikkat’ Eğitimi

Güncelleme Tarihi:

Diyarbakır’da ’Tuza Dikkat’ Eğitimi
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2015 17:03

SAĞLIK BAKANLIĞI İLE DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ORTAKLAŞA ÇALIŞMASIYLA, KADINLARA TUZ KULLANIMI HAKKINDA EĞİTİM VERİLDİ.

Sağlık Bakanlığı ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa çalışmasıyla, kadınlara tuz kullanımı hakkında eğitim verildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, 11-17 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası nedeniyle Sağlık Bakanlığı’yla ortaklaşa eğitim çalışması düzenlendi. Düzenlenen eğitimler, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Diyetisyenleri Özge Tekin ve Asiye İlhan tarafından verildi. Eğitimler kadınlardan büyük ilgi gördü. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının önüne geçmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yapılan eğitimlerde diyetisyenler Tekin ile İlhan, Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla bilgiler vererek, tuzun sağlığa zararlarını anlattı. Diyetisyen Özge Tekin, satın alınan ürünlerin içindekiler kısmındaki “sodyum, Na, tuz, kabartma tozu, sodalı içecek, maden suyu” gibi ifadelerin aslında tuz olduğunu ve doğal olarak alınan bütün sebze ve meyvelerin içinde sodyum olduğunu aktardı. Tekin, sağlık açısından günde 5 gram, yani 1 çay kaşığı tuzun yeterli olacağını, bu 5 gram tuzun da yemeklerden doğal olarak sağlandığını, ancak Türkiye’de kişi başı kullanılan tuz miktarının 18 gram olduğunu belirtti.
Tuz eksikliğinin vücuda herhangi bir zararının olmayacağının altını çizen Tekin, fazla tuz kullanımı sonucunda doğacak sağlık sorunları hakkında da şu bilgileri verdi:
"Fazla tuz kullanımı vücutta sıvının tutulmasına neden oluyor. Bu da böreklere zarar veriyor. Yine tuzu fazla kullandığımız zaman kemiklerimizde ve dişlerimizde depoladığımız kalsiyumlar vücuttan atılıyor. Aynı şekilde kalsiyumun dışarı atımı da kemik erimesine ve diş kayıplarına neden oluyor. Bunun yanı sıra tuz, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, bazı kanser türlerinin görülme riskini arttırır."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!