IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 10:10
Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (Dicle EDAŞ), Diyarbakır’da havai elektrik hatlarını, yer altına alma çalışmaları ile ilgili bir süreden bu yana devam eden projede sona yaklaşıldı. 2.8 milyon lira tutarındaki projenin tamamlanması ile birlikte şehir merkezine elektrik enerjisi taşıyan hatların kapasitesi de 2 katına çıkacak.
Özelleştirme ile Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak ile birlikte yaklaşık 2.5 yıldır Diyarbakır’a da elektrik dağıtım hizmeti sunan Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (Dicle EDAŞ), bir yandan da enerji altyapısını iyileştirmeye dönük ciddi yatırımlar gerçekleştiriyor. Müşterilerine kaliteli ve kesintisiz elektrik vermek amacıyla başlatılan yatırımlar içerisinde, şehir merkezlerinde enerji nakil hatlarının yer altına alınması önemli bir yer tutuyor. Bu çerçevede Diyarbakır’da da enerji nakil hatları, Dicle EDAŞ tarafından yer altına alınıyor.
ÇALIŞMALAR 2 ETAPTA YAPILDI
Diyarbakır’daki nakil hatlarının yer altına alınmasına ilişkin çalışmaların ilk etabında, Dağkapı ile Seyrantepe mevkii arasında bulunan hatların bir kısmı, toplam 7 kilometre kablo kullanılarak yer altına alındı. Bu hattaki çalışmanın tamamlanması ile birlikte Mart ayında gerekli enerji de verildi. Bu güzergahtaki beton direkli çift devre enerji nakil hattının yer altına alınması için bir milyon lira harcandı. Dicle EDAŞ, bu alanda sürdürdüğü çalışmanın 2. etabında ise toplam 27 kilometre orta gerilim kablosu döşedi ve gerekli montajları tamamlandı. Çalışmalar sırasında ayrıca 3 bin 700 metre de yeraltı kablo kanalı kazısı gerçekleştirildi. Seyrantepe’de bulunan TEİAŞ’a ait Diyarbakır-2 Trafo Merkezi’nden Yenişehir, Ofis ve Dağkapı bölgelerinin enerji ihtiyacını karşılayan Seyrantepe, Batıkent kavşağı arasındaki beton direkli enerji nakil hatları ise kaldırıldı.
"KAPASİTESİ 2’YE KATLANACAK"
Havai elektrik hatlarının yer altına alınması için yapılan 2. etap çalışmalarının maliyetinin 2.8 milyon lira olduğunu belirten Dicle EDAŞ Diyarbakır İl Müdürü Uğur Yaka, "Sene başından beri sürdürdüğümüz ve 2 etap halinde gerçekleştirdiğimiz bu çalışmalarımızda sona yaklaştık. Proje tamamlanınca, şehir girişlerinde bulunan mevcut beton direkli hatların tamamı kaldırılarak, buradaki hatlar yer altına alınacak. Yer altına alma çalışmalarının tamamlanması ile birlikte, 60 MW olan mevcut hatların enerji taşıma kapasitesi 2 kat artarak 120 MW’ye yükselecek. Bu da Diyarbakır’ın enerji sorunun çok büyük oranda çözüleceği anlamına gelmektedir’’ dedi.