"Demokratik Ekonomi Konferansı"

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2014 17:33

- GÜNGİAD Başkanı Akbal: "Konferansta ekonominin oldukça dar kapsamlı ve zayıf bir altyapı üzerinden tartışılması biz de hayal kırıklığına yol açtı"

Haberin Devamı

DİYARBAKIR (AA) - Güneydoğu Genç İşadamları Derneği (GÜNGİAD) Başkanı Hakan Akbal, Demokratik Ekonomi Konferansı'na ilişkin, "Konferansta ekonominin oldukça dar kapsamlı ve zayıf bir altyapı üzerinden tartışılması biz de hayal kırıklığına yol açtı" dedi.

Başkan Akbal yaptığı açıklamada, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerince 8-9 Kasım'da Van'da düzenlenen Demokratik Ekonomi Konferansı'nın yetersiz ve eksik yönlerinin bulunduğunu söyledi.

Konferansın, ekonomiye ilişkin perspektifler geliştirip, doğru öngörüler yapmak konusunda yetersiz kaldığını ifade eden Akbal, bölgenin ekonomik sorunları ve önceliklerinin doğru algılanmadığını kaydetti.

Akbal, bölgedeki temel sorunun az gelişmişlik olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Ekonominin temel problemleri dışarıda bırakılarak 'komünler ve kolektifler' gibi yaklaşımlarla üretim ilişkilerine ve ekonomik sistemlere çözüm önermek saflıktan öte bir anlam ifade etmez. 'Toprağın, suyun, enerjinin komünleştirilmesi' gibi belirsiz kavramlar ancak yeni çelişkiler üretir. Küçük ekonomik birimlerde, bir tür turistik faaliyet gibi domates yetiştirmek, sebzecilik, meyvecilik yapmak, hobi gruplarını mutlu edebilir, ancak söz konusu olan Kürdistan coğrafyasının ekonomik geleceğiyse, hobi faaliyetlerinin çok ötesinde bir sistemin kurgulanması ve işletilmesi gerekir. Konferans, ekonominin temel önceliklerinden uzak, çoğu kararlarıyla bölge ekonomisinin bir kermes faaliyeti gibi algılandığını gösteriyor."

- "Daha ciddi tartışma platformları geliştirilmeli"

Lice’nin köylerinde komünlerin, kolektiflerin domates yetiştirmesi gibi turistik faaliyetlerle, milyonlarca insanın sorumluluğunun taşınmayacağını kaydeden Akbal, şunları söyledi:

"Bu nedenlerden dolayı topyekun üretim faaliyetinin, istihdam ve işsizlik sorununun, bölgesel gelişmişlik farklarının, refah ve yoksulluk gibi temel ekonomi politikalarının tartışılacağı ve çözümler üretileceği daha güçlü ve ciddi tartışma platformları geliştirilmeli. Konferansta, ekonomi politiğinin oldukça dar kapsamlı ve zayıf bir altyapı üzerinden tartışılması da bizde hayal kırıklığına yol açtı."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!